Löfven på Socialdemokraternas kommunkonferens. Foto: Per Knutsson/TT
Löfven på Socialdemokraternas kommunkonferens. Foto: Per Knutsson/TT Foto: Per Knutsson/TT

Löfven varnar för sociala klyftor

Statsminister Stefan Löfven (S) varnar för ökande sociala klyftor i samhället.

- Många har inte en aning om hur deras medmänniskor lever bara några hållplatser bort. Det är farligt, mycket farligt, säger han.

Löfven talade inför socialdemokratiska kommunpolitiker på partiets kommunkonferens i Örebro. Där fortsatte han sin opinionsoffensiv för den svenska modellen som partiet lanserade nyligen. Och han gav ett för kommunpolitikerna välkommet besked.

– Vi kommer att fortsätta att prioritera att anställa fler i välfärden. Det ska vi göra i budgetsamtalen med vår regeringspartner Miljöpartiet och med Vänsterpartiet. Det är viktigt att kommuner och landsting får goda planeringsförutsättningar, säger statsministern.

– Och vårt budskap till Sveriges välfärdsarbetare är. Ni ska inte ha lägre löner, utan fler kollegor.

I talet nämnde statsministern dock inga siffror.

Statsministern inledde dock sitt tal med att varna för ökade sociala klyftor. Han pekade bland annat på ökande segregation mellan skolor och mellan bostadsområden.

– Många har inte en aning om hur deras medmänniskor lever bara några hållplatser bort. Det är farligt, mycket farligt, säger han.

Löfven hävdar att Sverige glidit isär det senaste decenniet och att okunskapen om varandra utnyttjas av så väl högerextremister och våldsbejakade islamister för att gynna deras egna agendor.

– Ska vi hålla ihop det land som nu glider isär, behöver den svenska modellen utvecklas, säger Löfven.

– Den svenska modellens framtid är i våra händer.

Enligt Löfven handlar det om att alla ska arbeta, att resurser fördelas rättvist och att det finns en trygg välfärd.

Löfven försvarar regeringens ändrade asylpolitik i syfte att minska antalet asylsökande. Han pekar på att Sverige i höstas stod under en enorm press i en extrem situation.

– I ett sådant läge måste varje ansvarsfull regering agera. Det som skedde i höstas ska inte ske igen.

Löfven uppger att fler asylsökande nu söker sig till andra länder, men tillägger att det inte räcker. Han betonar att EU måste säkra kontrollen över sin yttre gräns och bekämpa människosmuggling och på sikt bygga upp en gemensam asylmottagning och fördelning av asylsökande inom EU.

– Det är dags för EU att gå från kaos till kontroll. Någon förbannad ordning får det vara i en samarbetsunion, säger Löfven.

Löfven pekar också på behovet att EU samarbetar med Turkiet för att hantera flyktingkrisen. Han försäkrar att det inte är en blancocheck till den turkiska ledningen.

– Vi kräver respekt för mänskliga rättigheter, säger Löfven.

– Ett turkiskt EU-medlemskap blir verklighet först när mänskliga rättigheter respekteras fullt ut.

Statsministern och S-ledaren anklagar den förra regeringen för "flumpolitik" när det gäller integrationspolitiken och nämner till exempel det nu avvecklade lotssystemet.

– Det var inte en svensk modell. Det var en skandalös modell, säger Löfven.

– Vi står upp för en reglerad invandring och ett mottagande som gör att välfärden fungerar för alla.

Statsministern målade upp en ljus bild av svensk ekonomi och uppgav att regeringen nu gör den "största kursändringen" i svensk politik på decennier framförallt genom investeringar på 60 miljarder kronor.

– Nu är det slut på rivningen. Nu börjar samhällsbygget.

Löfven anklagade den borgerliga oppositionen för att attackera "den svenska modellen" genom att bland annat vilja skapa "statliga fattiglöner".

Statsministern pekade också på att regeringen gör investeringar i skolan, men tillade att det inte räcker för att vända kunskapsresultaten.

– Oordning skadar alla barns lärande, men framförallt de som har det tuffast. Så nu är det dags att få bort mobiltelefonerna från lektionerna och stöket från biblioteken, säger Löfven.

– Vi behöver föräldrar som ser till att även tonåringar går och lägger sig i tid.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista