Gustav Fridolin
Gustav Fridolin, Miljöpartiets språkrör i Ekots lördagsintervju. Foto: Erik Hedtjärn/SR

"Besluten kan få fruktansvärda konsekvenser"

1:12 min

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin, tycker fortfarande att delar av regeringens nya migrationspolitik är riktigt dålig. Så här lät det i Ekots Lördagsintervju idag:

– Däremot är vissa av dom här besluten av en sådan karaktär att jag tror dom riskerar att bli kontraproduktiva och dom riskerar att få fruktansvärda konsekvenser för enskilda människor. Exempelvis de tillfälliga uppehållstillstånden för barn och  begränsningarna i familjeåterförening, säger han.

Gustav Fridolin har kallat regeringens flyktingpolitik för "skit", trots att han själv varit med och beslutat om den.

I veckan har flera tunga remissinstanser kritiserat förslaget. Det försvårar integrationen och bryter mot barnkonventionen är bara ett par exempel.

Språkröret utesluter inte att det kan bli någon form av ändringar i lagen, men är okalr över vilka.

– Ja, det är klart man skicka inte ut nånting på remiss för skojs skull. Det är just därför man skickar ut det på remiss till våra viktigaste institutioner just för att vi ska kunna väga in dom åsikterna, säger Gustav Fridolin.

Åtstramningarna i flyktingpolitiken sände chockvågor genom Miljöpartiet i vintras.

Kompromissandet med Socialdemokraterna gick för långt, ansåg många.

Gustav Fridolin försvarar ändå den förda politiken och tycker att partiet gör skillnad.

– Vi är inte regeringens britter som kräver inflytande och samtidigt håller handen på bakdörren. Det finns inga bakdörrar. Vi är i regering för att ta ansvar. Ju svårare uppgiften är desto viktigare att vi är där, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista