Foto: Sveriges Radio/TT
Foto: Sveriges Radio/TT Foto: Foto: Sveriges Radio/TT

Ramberg: Tydlig spricka mellan S och MP

1:26 min

Stefan Löfven har nu gjort dygd av nödvändigheten. Det som först uppstod som ett snabbt hopkommet politiskt svar på en ökande flyktingström och ett växande flyktingmotstånd i väljarkåren, det beskrev Löfven idag som en central del av socialdemokratiska politik. 

Den viktiga poängen i Löfvens tal var att en socialdemokratisk välfärdspolitik kräver en reglerad och måttlig invandring. 

Och han gjorde det inför en mottaglig publik. 

De 500 kärnsossar som samlats här i Örebro är själva beroende av att socialdemokraterna kan vända opinionen - många är yrkespolitiker som sitter på mandat i kommuner och landsting och kände det kalla draget runt fötterna när deras väljare i höstas började snegla åt Sverigedemokraterna. 

Deras politiska känsloläge är med andra ord radikalt olikt det som miljöpartiets språkrör Gustaf Fridolin haft att brottas med sen regeringen gjorde sin flyktingpolitiska U-sväng. 

Samma politik som av Löfven nu framställs som socialdemokratisk välfärdspolitik beskrivs av Fridolin som en beklaglig parentes som helst ska avslutas så fort det går. 

Om inte förr kommer koalitionspartiernas skilda synsätt att slå igenom skarpt i valrörelsen 2018.

Lagarna presenteras nu som tillfälliga, men det är inte troligt att Stefan Löfven vill gå till val på att återinföra en generös flyktingpolitik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista