Löfven på Socialdemokraternas kommunkonferens. Foto: Per Knutsson/TT
Löfven på Socialdemokraternas kommunkonferens. Foto: Per Knutsson/TT Foto: Per Knutsson/TT

Invandring och den svenska modellen i fokus vid Löfvens tal

2:28 min

I helgen samlas Socialdemokrater från hela landet till kommunkonferens. När partiordföranden, statsminister Stefan Löfven, inledningstalade var fokus på den reglerade invandringen och den svenska modellen.

– Vad är det som gör oss så stolta över vårt land? Vad är det vi faktiskt vill att den blågula flaggan ska symbolisera? Vad är det vi vill berätta om Sverige? Innerst inne vet vi det. Det är en samhällsidé som fick Sverige att resa sig ur sekler av fattigdom och bli en av de mest jämlika, rika och framstående länderna i världen.

Och den här samhällsidén - om arbete åt alla, en rättvis fördelning och en trygg välfärd - knöt Stefan Löfven tajt ihop med den senaste tidens skarpa åtstramningar av den svenska migrationspolitiken.

En reglerad invandring var ett uttryck som återkom flera gånger i talet.

För att kunna upprätthålla den här svenska modellen krävs ordning och reda i flyktingmottagandet, enligt Stefan Löfven som betonade att han vill se att en flykting i framtiden söker asyl i EU och inte i ett enskilt land.

– Någon förbannad ordning får det vara i en samarbetsunion, sa han. 

Men det finns även inre hot mot den svenska modellen enligt Stefan Löfven och det kommer från höger:

– Det är alldeles uppenbart. Här har du högerpartier som säger att staten ska sätta lönerna. Det andra är att de vill sänka skatterna med sammanlagt 64 miljarder kronor. Det förstår alla att då blir det nedskärningar i äldreomsorgen, i sjukvården, i skolan. Det är också en attack mot den svenska modellen. Vi ska utveckla den svenska modellen inte avveckla den.

Men frågan är om det här hotet från höger känns lika påtagligt för många i publiken som ju inte sällan arbetar i kommuner som styrs över blockgränserna.

Saad Benathala från Kalmar håller med Stefan Löfven men säger att det är mycket annat som spelar roll ute i landet:

– I staten är det ideologi som styr men i små kommuner är det mer kemi.

Det närmaste löfte Stefan Löfven kom med i talet var mer pengar till kommunerna i den kommande budgeten - men om det handlar om de 10 miljarder som Vänsterpartiet kräver ville han inte säga:

– Det betyder att vi fortsätter regeringens påbörjade arbete i höstas. Nu vill vi fortsätta det för att se till att landstingerna och kommunerna får långsiktiga och goda planeringsförutsättningar. Exakt vad det innebär kommer vi att återkomma till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista