En lärare står i klassrummet. Arkivfoto: Drago Prvulovic/Scanpix.
Foto: Arkivfoto: Drago Prvulovic/Scanpix.

Lärarbrist leder till lönekonkurrens

1:56 min

Det råder stor brist på lärare i Sverige idag. De kommande tio åren kommer det behövas 65 000 lärare. Något som gjort att många inom yrket numera ser chansen att få upp sin löner, genom att byta skola.


– Vi har en väsentligt högre omsättning av vår personal än vi haft tidigare. Problemet om det blir väldigt mycket rörlighet så blir det mycket osäkerhet i organisationen, säger Anders Rubin, kommunalråd i Malmö.

I takt med att elevkullarna växer märks den rådande lärarbristen alltmer, något som har lett till huggsexa om de lärare som finns. Det visar en rundringning som Ekot gjort till flera av de största kommunerna i Sverige.

För att täcka den egna kommunens behov erbjuds lärare flera tusen kronor i löneförhöjning.

Den kommun med högst lärarlöner – och störst brist är Stockholm, där lärare i vissa kommuner kan tjäna uppemot 50 000 kronor. Olle Burell är skolborgarråd i Stockholm och enligt honom är det viktigt att få upp intresset för läraryrket.

– Vi måste peka på allt fantastiskt som händer i vår skola, att det är ett positivt yrke där man möter unga människor som är i början på sin livsresa, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista