Britten Söderström, som tidigare själv drabbats av cancer hoppas att den nya vårdformen ska ge patienterna mer stöd än vad hon fick.
Britten Söderström, som tidigare själv drabbats av cancer hoppas att den nya vårdformen ska ge patienterna mer stöd än vad hon fick. Foto: Anna Larsson/Sveriges Radio.

Så kan vården av cancersjuka bli effektivare

2:35 min

Vården av cancersjuka i Sverige ska bli effektivare och väntetiderna ska kortas. 

Kritiken mot den ojämlika cancervården i Sverige har pågått länge. Olikheterna i väntetider, behandling och resultat är fortfarande stora. Men nu införs så kallade standardiserade vårdförlopp för flera cancertyper, senast nu tjock- och ändtarmscancer. 

– Jag tror att man kommer att märka det på att man får mycket snabbare utredning och förhoppningsvis bättre kvalitet på informationen och det allmänna omhändertagandet av patienterna, säger Bärbel Jung, kirurg och överläkare vid Linköpings universitetssjukhus.

Modellen är lånad från Danmark som infört det som där kallas pakkeforlob och som ska omfatta hela vårdkedjan så patienten inte hamnar mellan stolarna och får onödig fördröjning i behandlingen.

Men det finns fallgropar. Enligt Bärbel Jung kommer det att ta dröja kanske uppemot två år innan det fungerar som tänkt och i Danmark har man sett att många patienter som inte fått ingå i systemet, fått vänta längre än tidigare.

När det gäller tarmcancer är det diagnosmetoden koloskopi som utgör en flaskhals, där landstingen på många håll inte har tillräckliga resurser.

Och Britten Söderström vet vad hon hade behövt när hon blev sjuk:

– Jag hade behövt få prata med en kontaktsjuksköterska på Södersjukhuset dagen efter eller de närmaste dagarna, där jag hade kunnat få ställa frågor. Eller en kurator. Men man ska bli tilldelad en kurator, det tror jag är jätteviktigt, framförallt också för anhöriga.

Vad tänker du om framtiden?

–Jag vet ju att jag inte blir friskförklarad förrän om fyra år, men jag är så tacksam varje dag jag slår upp mina blå.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista