Francois Hollande i talarstol. Foto: Christelle Alix/Franska presidentpalatset/TT.
Foto: Christelle Alix/Franska presidentpalatset/TT.

Hollande kritisk till avtalet med Turkiet

1:24 min

Frankrikes president Hollande vill inte att EU ska göra några eftergifter till Turkiet när det gäller mänskliga rättigheter och visumfrihet i utbyte mot löften om att hejda strömmen av migranter till Europa.

– Vi måste skydda våra yttre gränser. Om EU skyddar de yttre gränserna, kan Europa undvika att återinföra nationella gränsåtgärder, säger president Francois Hollande.

Frankrikes president François Hollande var värd för mötet här i Paris där det omstridda förslaget till EU-uppgörelsen med Turkiet diskuterades. Meningen är att Turkiet ska ta tillbaka flyktingar som rest till Grekland, ett sätt att försöka minska människosmugglingen över Medelhavet.

Turkiet ställer flera krav och Hollande vill att fler frågor ska klargöras. Nästa vecka återupptas EU-förhandlingarna.

I Sydeuropa höjs flera skeptiska röster mot planerna på en överenskommelse mellan EU och Turkiet.

I Spanien förväntas parlamentet motsätta sig förslaget. Dessutom har italienska socialedemokratiska premiärministern Matteo Renzi uttryckt han vill se krav på mer pressfrihet i Turkiet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista