Tidigare demonstration i regi av partiet "Alternativ för Tyskland". Valaffisch för AfD.
Bedömare anser att det just nu pågår en historisk förändring av det politiska landskapet i Tyskland. Foto: TT. Montage. Sveriges Radio.

Framgång för AfD i delstatsvalet

1:49 min

Högerpopulistiska Alternativ för Tyskland, AfD, tar plats i samtliga tre delstatsparlament, enligt vallokalsundersökningar. Angela Merkels CDU backar i alla delstater.

– Vi har grundläggande problem i Tyskland som ledde till det här resultatet, säger AfD-ledare Frauke Petry.

CDU förlorar i Baden-Württemberg och i Rheinland-Pfalz, men behåller makten i Sachsen-Anhalt, enligt vallokalsundersökningar.

Men även i Sachsen-Anhalt går Merkels parti bakåt, medan AfD ser ut att få runt 24 procent av rösterna.

– Framryckningen för AfD är sensationell. I alla tre delstater har de fått stora framgångar och allra mest i Sachsen-Anhalt, säger Sveriges Radios korrespondent Daniela Marquardt.

I det traditionella fästet Baden-Württemberg ser CDU ut att hamna på historiskt låga 27,5 procent.

Delstatsvalen pekar mot ett värsta tänkbara scenario för Merkel, som nu bestraffas för att hon förra hösten välkomnade över en miljon migranter till Tyskland.

– De etablerade partierna förlorar mycket stöd och mycket av det kan härledas till flyktingpolitiken. Det finns ett utbrett missnöje med Merkels flyktingpolitik, det faktum att mer än en miljon människor kom hit under förra året har gjort många oroliga, och man känner att det har skett över huvudet på befolkningen, vilket framförallt har gynnat AfD, säger Angela Merkel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista