Agneta Furvik och Albert Woodfox
Agneta Furvik och Albert Woodfox Foto: Agneta Furvik / Sveriges Radio

Woodfox satt isolerad i 44 år

1:14 min

Albert Woodfox har suttit i isoleringscell i den amerikanska delstaten Louisiana i nästan 44 år, och vår USA-korrespondent har som första svenska journalist fått träffa honom efter frigivningen.

När Albert Woodfox på min mobiltelefon för första gången får höra låten "Yellow Ribbon", som den svenska artisten Meja skrev för Amnestys stora frigivningskampanj för honom blir han alldeles rörd.

Albert Woodfox säger att han aldrig hade klarat de närmare 44 åren i en betongcell om det inte vore för allt stöd han fått från människor och organisationer över hela världen som protesterat mot den orättvisa han utsatts för.

Albert Woodfox släpptes på sin 69-årsdag den 19 februari, och då hade han levt över fyra årtionden isolerad i en cell som mätte två gånger tre meter.

Woodfox anklagades tillsammans med två andra för ett knivmord som begicks 1972. De tre har hela tiden sagt att de är oskyldiga, och de har heller aldrig slutligen fällts för mordet.

Långvarig isolering klassas som tortyr av FN, och även övriga ingredienser i fallet gör att det betraktas som en av USA:s största rättsskandaler.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista