flygplan germanwings krasch
Foto: TT

Piloters mentala hälsa bör testas

1:23 min

Franska flygutredare föreslår fler medicinska tester av piloter runtom i världen. Detta efter att det tyska planet från Germanwings medvetet flög in i en alptopp i mars 2015 och samtliga 150 ombord omkom.

De franska haveriutredarna har koncentrerat sig på en strategi att hindra liknande olyckor i framtiden. Och nu föreslås fler regelbundna medicinska och psykiska tester av alla världens piloter.

Det var i mars förra året som det tyska planet från bolaget Germanwings startade från Barcelona i Spanien med destination Dusseldorf med 150 personer ombord – de flesta spanjorer och tyskar.

Under sin färd över franska alperna försvann planet från radarn, utan någon nödsignal, och hittades sedan kraschat mot en bergvägg.

I tidigare utredningar har det slagits fast att andre-piloten låste ute förste-piloten när denne var på toaletten, och sedan medvetet störtade planet ner i alptopparna. Samtliga ombord omkom.

Det visade sig senare att den 27-årige andre-piloten, Andreas Lubitz, led av psykiska störningar och depression med självmords-tendenser, och hade besökt 41 olika läkare – de flesta ögonspecialister, men att ansvariga på bolaget Germanwings missat alla dessa läkarbesök.

Ingen av läkarna hade varnat ansvariga och myndigheter att piloten kunde vara en säkerhetsrisk.

Olyckan har lett till att det numera är förbjudet att vara ensam i cock-pit, och nu föreslås alltså regelbundna mentala och fysiska läkarkontroller av alla världens piloter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista