Två händer med plasthandskar på
Vårdpersonal kan byta handskar runt 50 gånger. Foto: Martina Holmberg

Användningen av plasthandskar ska minska

1:44 min

Användningen av engångshandskar har ökat stort. Bland de som ofta jobbar med skyddshandskar är det vanligare med eksem och allergi. I Malmö försöker forskare se om det går att minska de riskerna.

– Eftersom det är mer handeksem i sjukvården än om man inte jobbar i sjukvården, i runda slängar dubbelt så vanligt, så är det klart det beror på något. Och man vill minimera den del som beror på det man måste ha på sig på jobbet, säger Ann Pontén, överläkare på Skånes universitetssjukhus.

Vårdpersonal kan byta handskar runt 50 gånger på ett arbetspass. Vid årsskiftet skärpte Socialstyrelsen de hygienkrav som säger att i vård och omsorg ska skyddshandskar användas om handen riskerar komma i kontakt med kroppsvätskor.

Och det är vården som använder runt en tredjedel av de nära 1,5 miljarder engångshandskar som importeras, skriver Sydsvenskan.

Ann Pontén och hennes kolleger på yrkes- och miljödermatologiska avdelningen undersöker varför det är så vanligt med handeksem bland vårdpersonalen.

– Det är ju inte bara det som kallas för kontaktallergier som orsakar eksem, utan det är också irritation, att man tar på sig handskar och det blir tätt till exempel. Eller att man har mycket vattenkontakt eller så. Och det är klart att man kan ha anlag för eksem också. Och de här kan då från tid till annan samverka på olika sätt.

De plasthandskar som varit vanliga har många bytts ut mot mer miljövänliga gummihandskar. Men det finns misstankar om att kemikalier som används vid tillverkningen av gummihandskar kan orsaka eksem.

– För att kunna göra handskar med de egenskaper de har så måste man tillsätta olika kemikalier, däribland det som kallas acceleratorer – en grupp substanser som man ibland kan få allergiskt kontakteksem av. Och ibland kan det finnas rester av dem kvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista