Förstörda fordon efter en explosion i Ankara.
Foto: Selahattin Sonmez

Expert: Stor risk att våldet eskalerar i Turkiet

Oavsett vilken grupp som ligger bakom så är risken stor att våldet eskalerar ytterligare i Turkiet, säger Turkietexperten Paul Levin.

– Risken är överhängande att man kommer svara med att slå till hårt mot de som man pekar ut som ansvariga. Det finns också en risk att man drar in med ytterligare inskränkningar i yttrandefriheten, säger Levin.

Explosionen inträffade strax före klockan 19 lokal tid nära en av Ankaras största knutpunkter i kollektivtrafiken vid Kizilaytorget. Minst 34 människors dog. Turkiets hälsominister meddelade flera timmar efter attentatet att 125 människor vårdas på sjukhus att tillståndet för 19 av dem är dödshotande.

Ingen grupp har tagit på sig dådet. Men turkiska säkerhetskällor uppgett till Reuters att initiala uppgifter tyder på att den kurdiska PKK eller någon av dess allierade låg bakom dådet. 

Det här är tredje gången på fem månader som Ankara skakas av blodiga våldsdåd. För tre veckor sedan dödades ett trettiotal personer i ett dåd som en kurdisk utbrytargrupp från PKK tog på sig.

Enligt Paul Levin kan det eskalerande våldet i Turkiet försvaga landets trovärdighet när det gäller att klara sin del av överenskommelsen med EU.

– Det gör ju Turkiets roll som kontrollant av flyktingströmmar till Europa som lite mindre trovärdig. Det ger en möjlighet för EU att sätta hårt tryck på Turkiet att få till en fredlig lösning på konflikten med PKK och återuppta förhandlingar.

– Om oroligheterna i Turkiet eskalerar så blir det inte trovärdigt för Turkiet att säga att man kan hjälpa EU med att stoppa flyktingar som kommer från Syrien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".