Byggkranar Foto: Henrik Montgomery/TT
Foto: Henrik Montgomery/TT

Byggare saknas för att klara byggmålen

2:02 min

Sverige måste bygga massor av bostäder, skolor, vägar och järnvägar. Men frågan är om arbetskraften räcker. Enligt byggbranschen behövs 40 000 nya medarbetare inom byggsektorn.

– Jag tror att det blir oerhört svårt att klara det. Jag ser det nästan som omöjligt, tyvärr, säger Jan Henriksson, vd i byggföretaget Q-gruppen.

Hur märks det att det är svårt att få tag på folk?

– Jag brukar kalla det för att det är ett kattrakande efter folk. Idag är det för lite för att vi ska kunna bygga som mycket som vi vill.

Boverket har satt upp som mål att 700 000 nya bostäder ska byggas fram till 2025. Dessutom behövs nya skolor, vårdcentraler, vägar, järnvägar och mycket annat.

Statliga Konjunkturinstitutet i en rapport från början av året att två av tre byggföretag anger brist på arbetskraft som det främsta hindret för att öka byggandet.

Regeringen har tagit initiativ till det så kallade Snabbspåret där nyanlända ska få en snabbare väg in på arbetsmarknaden. Jan Henriksson på Q-gruppen deltar i Snabbspåret och nyligen mötte han Seyoum Semma som är byggnadstekniker med fyra års utbildning och lång erfarenhet från Etiopien. Seyoum Semma räknar med att få jobb inom en månad, efter att ha träffat svenska byggare.

Inom byggsektorn har arbetsgivarna och tjänstemannafacken kommit överens om att samarbeta inom Snabbspåret.

Ola Månsson, vd för bransch- och arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier, säger att det är nödvändigt att locka ny arbetskraft till byggbranschen.

– Om vi ska bygga 700 000 bostäder, då behövs 40 000 årsarbeten till, säger han.

Vad händer om ni inte lyckas locka de här 40 000 till byggbranschen?

– Vi kommer aldrig att klara av att bygga de här bostäderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista