Faciliterad kommunikation
Miljontals kronor har betalats ut till olika antroposofiska organisationer. Foto: Mikael Sjödell/Sveriges Radio

Kommuner använder kontroversiell metod

2:01 min

En kontroversiell kommunikationsmetod för personer med funktionsnedsättning används runt om i landet, trots att flera myndigheter varnar för metoden. Det visar en granskning från Kaliber.

Faciliterad kommunikation, som metoden heter, har inget vetenskapligt stöd enligt en utredning av Socialstyrelsen. Alexandra Snellman gjorde utredningen.

– Jättebra om det hade fungerat, men vi har som sagt inga som helst bevis för det, säger hon.

Faciliterad kommunikation går ut på att en stödperson, en så kallad faciliterare, hjälper personer med funktionsnedsättning och talsvårigheter att uttrycka sig genom att fysiskt stödja personens hand eller handled. Med hjälp av det här fysiska stödet ska personen kunna peka och använda ett tangentbord till exempel och skriva ned det hen vill säga. 

Men Socialstyrelsen konstaterade 2014 att det inte finns något vetenskapligt stöd för den här metoden. Det går inte att vara säker på att det verkligen är den funktionsnedsatta som uttrycker sig, utan faciliteraren - den som håller i handen.

– När fem rapporter av fem visar att det är faciliteraren som har påverkat kommunikationen, så blir ju det också vår slutsats, säger Alexandra Snellman.

Men trots det så fortsätter metoden att användas med funktionsnedsatta i Sverige idag. När Kaliber begär ut fakturauppgifter från samtliga svenska kommuner visar det sig att ett tjugotal kommuner bara sedan januari 2015 sammanlagt betalat ut över 170 miljoner kronor till olika antroposofiska organisationer som stödjer och använder faciliterad kommunikation i vissa av sina LSS- och HVB-verksamheter.

Gunnel Ljungberg är ordförande i den ideella FC-föreningen i Göteborg och använder själv FC, som faciliterad kommunikation ofta förkortas, med sin son. Hon tar lätt på myndigheternas avrådan. 

– De har ju bara läst olika forskningsresultat. Men vi som använder metoden konkret och seriöst varje dag vet ju att den fungerar.

Så där har samtliga myndigheter fel?

– Ja, enligt mig har de ju fel eftersom jag använder metoden och vet att den fungerar.

Men Alexandra Snellman är tydlig med att hon inte tycker att samhället bör stödja metoden.

– Offentliga medel bör gå till sådant som har vetenskap och beprövad erfarenhet, säger hon.

De första två delarna av Kalibers poddserie Mirakelmetoden går att höra på webben, i appen Sveriges Radio Play  - och 10.03 i P1 måndag den 14 februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista