Området-runt-bombplatsen-spärrades-av
1 av 3
Området runt bombplatsen spärrades av. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.
Numan-Yasar-Durek-träffades-av-splittrat-glas-vid-explosionen
2 av 3
Numan Yasar Durek träffades av splittrat glas vid explosionen. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio
Sevda-Demir-letar-på-sjukhusen-efter-en-släkting-som-saknas-efter-explosionen-i-Ankara
3 av 3
Sevda Demir letar på sjukhusen efter en släkting som saknas efter explosionen i Ankara Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio

"Vi vågar knappt gå ut längre"

2:09 min

I Turkiet har minst 37 människor dödats och 125 skadats i ännu ett bombdåd mitt i huvudstaden Ankara. Sen i somras har mer än 200 personer dött i en rad olika bombdåd i Turkiet. 

På väggen till ett av Ankaras statliga sjukhus hänger en lista med namn på skadade, långt efter midnatt sökte förtvivlade Ankarabor efter familjemedlemmar som saknas.

– Det är folk här som inte kan hitta sina anhöriga, säger Sevgi Onur som letat på alla stans sjukhus utan att finna två unga släktingar.

För andra gången på mindre än en månad har hjärtat av Ankara skakats av explosioner. Igår utlöstes en kraftig bilbomb vid en busshållplats, enligt turkiska myndigheter.

För bara några veckor sen dödades 29 personer då militärbussar attackerades. Numan Yasar Durek kommer ut från sjukhuset med ett stort vitt bandage i pannan.

– Jag och mina vänner lyssnade på gatumusikanter och så plötsligt kom det som en våg av eld från vår vänstra sida. Då började vi springa berättar den unge mannen som först inte förstod att det var en bomb. Han träffades i ansiktet av glas som splittrades.

Turkiets president Tayyip Erdogan beskriver dådet som en attack mot landets integritet och enighet. Ännu har ingen grupp sagt sig ligga bakom men anonyma turkiska säkerhetskällor pekar mot den kurdiska PKK-gerillan enligt flera nyhetsbyråer.

En annan mindre kurdisk grupp hävdar att den låg bakom det tidigare angreppet mot militärer. Sevda Demir har inte fått kontakt med sin släkting efter explosionen igår.

– Han var vid busshållplatsen och pratade i telefon med sin fru, sen såg hon nyheterna om bomben på TV och därefter kunde hans fru inte nå honom och vi kan inte hitta honom någonstans, säger Sevda

Det är en mycket orolig tid i Turkiet, efter att vapenvilan mellan staten och den kurdiska PKK-gerillan bröt samman i somras har våldet trappats upp i de sydöstra delarna av landet och det har varit upprepade utegångsförbud. IS tros ligga bakom flera bombdåd, bland annat mot ett fredsmöte här i Ankara i oktober då mer än 100 personer dog. 

– Vi är rädda, vi är oroliga, vi vågar knappt gå ut längre, det är terror, säger Sevda Demir och fortsätter leta efter sin släkting.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista