Frankrikes utrikesminister kallade den syriske ministerns uttalande för en provokation, och USA:s John Kerry varnade Syrien, Ryssland och Iran för att försöka testa gränser i detta ömtåliga läge
Frankrikes utrikesminister kallade den syriske ministerns uttalande för en provokation, och USA:s John Kerry varnade Syrien, Ryssland och Iran för att försöka testa gränser i detta ömtåliga läge Foto: Gonzalo Fuentes/Dusan Vranic/TT

Nya försök till fredssamtal om Syrien

1:39 min

Efter fem års blodigt inbördeskrig görs idag ett nytt försök till fredssamtal om Syrien. En två veckor lång vapenvila som anses ha varit förvånansvärt effektiv, med en kraftig minskning av antalet dödade.

Men det finns få tecken på kompromissvilja inför dagens samtal och den syriska regimen gjorde i helgen klart att man inte tänker förhandla om president Bashar al Assads öde.

"Vi samtalar inte med någon som ifrågasätter presidentämbetet", sa Syriens utrikesminister Walid Muallem i helgen. Han avfärdade det han kallade oppositionens villfarelser om att fredssamtalen skulle skänka dem den makt de inte lyckats erövra på slagfältet.

Frankrikes utrikesminister kallade den syriske ministerns uttalande för en provokation. USA:s utrikesminister John Kerry varnade Syrien, Ryssland och Iran för att försöka testa gränser i detta ömtåliga läge. I FN:s plan för Syrien ingår en övergångsregering, ny konstitution och presidentval inom 18 månader.

Men den syriske utrikesministerns självsäkerhet anses samtidigt spegla ett reellt styrkeförhållande. Med hjälp av Ryssland och Iran är Assad idag starkare än någonsin, som en Syrien-kommentator uttryckte det.

Syrien är det mest avskräckande exemplet på den arabiska vårens misslyckande. Fredssamtalen sammanfaller med femårsdagen av Syriens skoningslösa inbördeskrig. Ett krig som dödat närmare 300 000 människor, spottat ut miljoner syrier i världens värsta flyktingkris, och gjort det möjligt för Daesh, den så kallade islamiska staten IS, att expandera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista