Premiärminister Najib Razak
Journalisterna skulle göra ett program om premiärminister Najib Razaks allt mer pressade politiska läge. Foto: Joshua Paul/AP

Grävande journalister gripna i Malaysa

Ställde frågor om misstänkt korruption
1:39 min

Den politiska spänningen i Malaysia ökar nu efter att två australiensiska journalister gripits. De försökte ställa frågor till premiärministern om de cirka 700 miljoner US dollar som återfanns på hans konto samtidigt som ungefär samma summa försvann på den statliga investeringsfonden han ansvarar för.

De två arbetar på TV-kanalen ABC:s grävande program Four Corners och var i Malaysia för att göra ett program om premiärminister Najib Razaks allt mer pressade politiska läge.

Frågetecknen har inte rätats ut kring de cirka 700 miljonerna US-dollarna som för snart ett år sedan upptäcktes på premiärministerns konto.

Han själv har sagt att han fått den ekonomiska gåvan från Saudiarabien. Men många misstänker att pengarna på något sätt hänger ihop med den nu nästan tömda statliga investeringsfonden.

Najib skulle just gå in i en moské när de två journalisterna närmade sig honom och ställde frågan om varför flera hundra miljoner dollar hade satts in på hans personliga konto.

Premiärministerns säkerhetsmän omringade snabbt de två journalisterna. De frågades ut men fick sedan gå för att senare åter gripas på sitt hotell. De hölls i sex timmar innan de åter släpptes. De får nu inte lämna landet förrän justitieåklagaren beslutat om de ska åtalas eller ej.

Vice premiärministern Ahmand Zahid Hamidi försvarar ingripandet mot journalisterna.

– Journalister måste arbeta i enlighet med etiska regler, säger han och syftar på uppgifter från säkerhetsmännen att journalisterna skull ha närmat sig Najib aggressivt. Något som TV-kanalens chefer förnekar.

Justitikanslern räknar med att ge ett besked om åtal eller ej innan onsdag. Skulle de åtals och dömas riskerar du upp till två års fängelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".