Hus på rad i Ängby i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Byggföretag gör miljonvinster på att bygga nya villor på avstyckade tomter. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Villapriserna tar fart igen

1:40 min

Nu har villapriserna börjat stiga igen efter att ha legat stilla de senaste månaderna. Och mycket talar för att priserna fortsätter upp under våren.

Det är inte ovanligt att bostadsmarknaden lugnar ner sig före och efter jul- och nyårshelgerna. Men mönstret var lite annorlunda i år och det fick Per-Arne Sandegren, analyschef på Mäklarstatistik, att börja att fundera om någonting hade hänt på bostadsmarknaden.

– Om vi jämför med förra året så började marknaden öka lite tidigare än vad den har gjort i år. Och det var därför som vi började fundera om vi hade nått en platå. Men de senaste siffrorna visar att nu tänker det ta fart igen.

Villapriserna steg med en procent i genomsnitt i hela landet under februari. I Stockholms- och Göteborgsområdena var prisuppgången på villor dubbelt så hög, alltså två procent.

Det senaste året har villapriserna stigit med tio procent i genomnsnitt i landet men i Stor-Stockholm med 18 procent.

När prisökningarna nu har kommit igång igen så tycker Per-Arne Sandegren på Mäklarstatistik att mycket talar för att villapriserna fortsätter upp under våren.

– Jag har ju ingen spåkula men de fundamentala faktorerna kvarstår som historiskt låg ränta, lågt utbud, låg nyproduktion och hög efterfrågan.

Priserna på bostadsrätter däremot har legat still i landet som helhet men inte i de tre storstäderna - där har det fortsatt att ticka upp med någon procent under februari.

Till sommaren kommer med största sannolikhet amorteringskravet att träda i kraft. Men många banker har ju redan börjat praktisera reglerna så Per-Arne Sandegren tror inte att amorteringskravet kommer att ha nån hämmande effekt på bostadspriserna.

– Nej, sen man började prata om det här i början av förra året så har vi haft en kraftigt uppgående marknad ändå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista