UNHCR kritiserar svenska migrationsverket

3:09 min

FN:s flyktingorgan UNHCR riktar nu kritik mot svenska migrationsverket. Ekot har tidigare i dag berättat att bara tio procent av syrierna som får uppehållstillstånd i Sverige betraktas som flyktingar i juridisk mening.

Enligt UNHCR beror det låga antalet på att Migrationsverkets utredningar brister och eftersom frågan om flyktingskap väntas bli avgörande för rätten till familjeåterförening i den nya asyllagstiftningen är UNHCR oroligt.

– UNHCR skulle vilja se att migrationsverket i sina utredningar frågar närmare kring de individuella anledningarna till varför man flytt, säger Karolina Lindholm Billing, som är biträdande regionchef för UNHCR i norra Europa.

Görs inte det i tillräcklig utsträckning i dag?

– Det tror inte vi och därav det låga antalet som får flyktingstatus.

Bara var tionde syrier får flyktingstatus i Sverige, resten betraktas som alternativt skyddsbehövande, och detta kan få stora konsekvenser då bara de som betraktas som flyktingar i juridisk mening kommer att ha rätt att återförenas med sin familj enligt det lagförslag som regeringen planerar att lägga fram för riksdagen.

För att betraktas som flykting i lagens mening ska man personligen riskera förföljelse på grund av att man till exempel tillhör en viss samhällsgrupp eller politisk rörelse.

För att betraktas som alternativt skyddsbehövande behöver man inte vara personligt hotad utan det kan räcka att den allmänna situationen i landet är sådan att hela civilbefolkningen är utsatt för fara. Som under ett inbördeskrig.

Skulle Migrationsverket borra djupare i de asylsökandes berättelser skulle fler visa sig vara flyktingar, enligt Karolina Lindholm Billing på UNHCR.

– Om man gräver lite djupare så kommer det ofta fram.

Carl Bexelius är biträdande rättschef på Migrationsverket och han menar att majoriteten av syrierna inte lyfter fram asylskäl som ger dem rätt till flyktingstatus.

– När vi tittar på förhållandena och de individuella skälen så är inte konflikten sådan i Syrien att det finns individuell utsatthet. Ibland finns det, men i huvudsak är det så att de som flyr Syrien gör det för att de inte kan köpa medicin och mat till barnen och barnen kan inte gå i skola och det är inte flyktingskäl.

Men enligt UNHCR är det orimligt att tro att bara tio procent av syrierna som sökt sig till Sverige är flyktingar.

I övriga Europa får över 80 procent av syrierna flyktingstatus.

Och enligt UNHCR når majoriteten av syrierna upp till de kriterier som finns för att man ska betraktas som flykting.

– Många av dem som flyr, eller en majoritet, flyr inte bara generellt bomber och granater utan att de lämnar är ofta kopplat till deras religiösa eller etniska bakgrund eller att de tros stödja en viss politisk gruppering eller uppfattning i den här konflikten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista