Angela Merkel
Valresultatet är ett tydligt uttryck för väljarnas oro i flyktingfrågan, sa Merkel i dag. Foto: Michael Sohn/AP

Nedstämd Merkel om resultaten i delstatsvalen i Tyskland

1:10 min

Det är en svår dag för kristdemokraterna, sa förbundskansler Merkel i sin första kommentar till gårdagens delstatsval i Tyskland. Hennes parti förlorade betydande stöd till det nya flyktingfientliga partiet AfD och valen ses som uttryck för ett kraftigt missnöje med Merkels flyktingpolitik.

– Trots både ljus och mörker måste vi konstatera att gårdagen var en svår dag för oss, sa Angela Merkel, omgiven av CDU:s tre delstatskandidater som alla led större eller mindre förluster i valet.

Den stora vinnaren var den flyktingfientliga partiet Alternativ för Tyskland, AfD, vars resultat överträffade opinionsundersökningarna i alla tre delstater.

Valresultatet är ett tydligt uttryck för väljarnas oro i flyktingfrågan, sa Merkel. Även om vi har kommit vidare i lösningen återstår mycket kvar att göra. Det måste vi vara tydliga med men också förmedla de framsteg som vi har uppnått sa hon. Och syftade framför allt på att antalet flyktingar som kommer till Tyskland har minskat väsentligt sedan början av året.

Hon håller också fast vid sin linje att frågan bara går att lösa gemensamt med övriga EU-länder.

Redan den här veckan väntar ännu ett toppmöte men frågan är hur det missnöje som nu har manifesterats på hemmaplan påverkar hennes handlingsutrymme i Bryssel, där motviljan mot hennes hållning redan är stor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista