Laxodling.
Färöarna med bara 50 000 invånare producerar nu ungefär tio gånger mer lax än Norge, per capita. Foto: Tomas Oneborg/TT

Rekordår för laxodling på Färöarna

1:41 min

2015 var ett bra år för laxodlingsbranschen. Allra bäst gick det för företaget Bakkafrost, en uppstickare på Färöarna som tredubblat sin omsättning på sex år.

Färöiska Bakkafrost har enligt Kolbjørn Giskeødegaard, laxanalytiker på Nordea i Norge, haft en helt sensationell tillväxt de senaste åren.

– Det är en exceptionellt stark tillväxt. Oavsett vilken sektor man tittar på så är det här ett av "the best performances ever". Det har så här långt varit en helt enastående historia.

De senaste sex åren har Bakkafrosts omsättning mer än tredubblats och börsvärdet tiodubblats. Dessutom har man enligt danska affärstidningen Berlingske Busniess världens bästa vinstmarginal på sin lax, dubbelt så hög som genomsnittet bland sina norska konkurrenter. Och vinsten 2015 blev 810 miljoner danska kronor eller hela 28 procent av omsättningen.

Norge är annars den helt dominerande producenten av odlad lax på världsmarknaden, men på Färöarna är det en basnäring. Bakkafrosts kraftiga tillväxt gör att det lilla landet med bara 50 000 invånare nu producerar ungefär tio gånger mer lax än Norge, per capita.

– Som det är i dag är laxen för Färöarna det samma som oljan är för Norge säger Kolbjörn Giskeödegård.

Den rekordsnabba tillväxten för Bakkatoft kan delvis förklaras av Rysslands bojkott av lax från Norge och EU. Färöarna står utanför EU, och 2014 fick Bakkafrost i det närmaste monopol på den viktiga ryska marknaden över en natt.

2014 gick runt hälften av all produktion till Ryssland. Men sedan dess har man delvis lyckats slå sig fri från beroendet av Ryssland, säger Kolbjörn Giskeödegård.

– Man har gått från att vara väldigt Rysslandsexponerad i slutet av 2014 till en mycket mer balanserad portfölj idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista