Människorättskommissarie Zeid Ra' ad Al Hussein.
FN:s människorättskommissarie Zeid Ra' ad Al Hussein Foto: AP

FN:s Zeid Ra' ad Al Hussein om flyktingstatusen i Sverige

1:15 min

FN:s särskilda kommissarie för mänskliga rättigheter säger i en intervju med Sveriges Radio att han, personligen, kommer att undersöka varför bara tio procent av de syrier som får uppehållstillstånd i Sverige betraktas som flyktingar.

I resten av EU får drygt 80 procent flyktingstatus.

Just frågan om flyktingstatus, är bland annat avgörande när det gäller möjligheterna till att en familj ska kunna förenas i Sverige.

Människorättskommissarie Zeid Ra' ad Al Hussein svarar på frågor under sin visit i Bryssel där han ska träffa en rad olika företrädare för EU:s olika institutioner.

– Om det finns en skillnad som sticker ut, jämfört med det som är normalt, då är det självklart att man vill veta vad som är orsaken, säger Zeid Ra'ad al Hussein.

Samtidigt som han gör vår intervju får han då reda på att EU:s flyktingkommissionär Avramopoulos ställt in sitt möte med FN:s människorättskommissarie, bara några timmar innan deras besök.

Bara tio procent av syrierna som sökt sig till Sverige anses vara flyktingar, jämfört med 80 procent i övriga EU. Hälften av irakierna får flyktingstatus i Sverige, jämfört med 90 procent för EU som helhet. När Ra'ad al Hussein får reda på det så ser han bekymrad ut.

– Jag måste erkänna att jag inte hört om de här siffrorna tidigare. Självklart är det här något som jag kommer att ta upp med svenska myndigheter nästa gång som jag har möjlighet till det, förklarar FN:s människorättskommissarie Zeid Ra'ad al Hussein under sitt besök i Bryssel.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista