Margareta Bendroth, hästrådgivare, Hushållningssällskapet Sjuhärad.
1 av 3
Margareta Bendroth, hästrådgivare, Hushållningssällskapet Sjuhärad, och hästen Lindeman. Foto: Alexandra Svedberg/SR
Maria Stigsson, gårdsföreståndare, 4H-gården Vissmålen och dottern Minna. Foto: Alexandra Svedberg/SR
2 av 3
Maria Stigsson, gårdsföreståndare, 4H-gården Vissmålen och dottern Minna. Foto: Alexandra Svedberg/SR Foto: Alexandra Svedberg
Margareta Bendroth, hästrådgivare, Hushållningssällskapet Sjuhärad.
3 av 3
Margareta Bendroth, hästrådgivare, Hushållningssällskapet Sjuhärad. Foto: Alexandra Svedberg/SR

Gammaldags arbetsmiljö i häststallar

2:02 min

Under förra året upptäckte Arbetsmiljöverket så stor okunskap inom hästnäringen att man nu går vidare med sin gransking under ytterligare två år, och Arbetsmiljöverket har redan nu sett en större medvetenhet att till exempel anmäla hästolyckor.

Men arbetsmiljön i stall är ofta gammaldags och tung.

– Vi ligger ju ganska långt efter mjölkbönderna - vi är ju någonstans på 1800-talet känns det som, om man ska jämföra så går vi med våra skottkärror fortfarande och så, säger Maria Stigsson, gårdsföreståndare på 4H-gården Vissmålen i Huskvarna.

Arbetsmiljöverket kollade under hela förra året närmare på ett antal branscher där många unga jobbar, och eftersom Arbetsmiljöverket såg stor okunskap om arbetsmiljöfrågor i hästnäringen så ska ytterligare 600 besök göras i år och nästa år. Men redan nu tycker Hans Jansson som är projektledare att fler har blivit medvetna om att dom är skyldiga att anmäla arbetsskador med hästar. 

– Förra projektet har ökat kunskapen om att man ska informera oss om vad som händer. Så redan nu ser vi att det har gett effekt, förra årets arbete då.

Runt en fjärdedel av alla krav som ställdes efter inspektionerna handlade om den fysiska arbetsmiljön som exempelvis skyddsutrustning, men också krav på ergonomi och utformning av ofta omoderna arbetsplatser.

– Man ska köra saker upp för hala ramper, man lyfter täcken över hästar som är höga, man ska ta sågspånsbalar som väger över 25 kilo.

Det finns mycket att förbättra enligt hästrådgiveren Margareta Bendroth på Hushållningssällskapet i Sjuhärad:

– Vi ligger efter. Det finns ju till exempel en balupprullare eller balrivare begagnade för 5000 idag. Men det är många som inte ens vet att dom finns. Så jag skulle önska att vi kunde ge oss ut i lantruket och se; hur jobbar dom?


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista