Folkhems trähus i Strandparken i Sundbyberg är ritade av Wingårdh arkitektkontor och fasaderna är klädda med spån i cederträ.
Foto: Lars Pehrson/ TT

Stor konkurrens om arkitekter

Bli bättre på att attrahera utländsk arbetskraft
1:43 min

Åtta av tio teknik- och designföretag behöver nyanställa, det visar en undersökning som branschen själv gjort. Pia Ölvebro är biträdande avdelningschef på företaget Link arkitektur, ett av företagen som behöver nyanställa.

Framför allt söker man efter erfarna nyckelpersoner.

– En nyckelperson är en arkitekt som är väldigt erfaren inom sitt område. Det kan vara inom vård, skola eller bostäder och som kan leda stora team, eftersom arkitektarbete är ett lagarbete. Den här nyckelpersonen är ju precis som namnet antyder nyckeln för att kunna anställa yngre arkitekter runt omkring, säger hon.

Åtta av tio teknik och designföretag behöver just nu nyanställa. På Link arkitektur i Stockholm letar man efter hus- och inredningsarkitekter, och personer med erfarenhet av stadsbyggnad och stadsplanering. Det är konjunkturuppgången som lett till att bristen på personal stigit inom dessa branschen och konkurrensen om personalen leder till en hög personalomsättningen.

Enligt den undersökning som branschorganisationen teknik- och designföretagen gjort leder konkurrensen på personal även till ökade lönekostnader och lönerna ökar i betydligt snabbare takt än prisutvecklingen för branschen. På Link arkitektur känner man igen detta.

–  Det är en tendens som har funnits länge och det är klart att det är inte bra. Det påverkar lönsamheten och det påverkar utrymmet för utveckling. Hittills känner vi att vi har klarat av det med en noggrann resursplanering, säger Pia Ölvebro.

Om bristen på arbetskraft ska lösas måste utbildningsplatserna öka, vi måste bli bättre på att attrahera utländsk arbetskraft att komma till Sverige och och fler måste jobba längre, det säger Magnus Höij vd på svenska teknik- och designföretagen till Ekot. På Link arkitektur fortsätter många jobba efter 65.

–  Så är det redan idag. Det är ett yrke som få har svårt för att sluta med, om man en gång har börjat. Genomsnittsåldern för arkitekter som pensioneras är nog högre än genomsnittet, säger Pia Ölvebro på Link arkitektur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".