Bakterieodling och t.h. människor som går av och på tunnelbanan.
Forskare ska ta upp till 5 000 prover om året i fem år. Foto: TT

Bakterier i tunnelbanan kartläggs

1:31 min

Nu ska forskare kartlägga bakterier och mikroorganismer i tunnelbanan. En omfattande topsning ska ge forskarna bättre koll på hur mikroorganismerna rör sig och hur de påverkar oss människor.

Resenären Christina Norlin Mistander ska precis ge sig ner i tunnelbanan i Stockholm och hon vill inte träffa på några bakterier.

– Det låter ju spännande. Förmodligen får vi veta mer än vi vill om resultatet skulle jag tro, säger hon.

Upp till 5 000 prover om året i fem år. Det är omfattningen av den mastodonttopsning som nu ska ge forskarna bättre koll på hur mikroorganismerna rör sig på 100 tunnelbanestationer i Stockholm.

Klas Udekwu leder den svenska delen av studien som började i New York och hittills omfattar 47 städer.

– Poängen med att kartlägga sådana här interaktioner som vi har med den mikroorganismala världen är för att kunna se om vi kan göra förändringar i vardagsmönster, till exempel för att se om det finns sätt att öka eller minska interaktionen med elakartade eller godartade organismer. Och för att få lite mer förståelse för just den här stora vida världen som vi inte ser, säger Klas Udekwu

Bakgrunden till studien är att allt fler människor tillbringar allt mer tid i bebyggd miljö och forskarna vill nu veta hur det påverkar oss. Men trots att de flesta bakterier är goda och till och med livsnödvändiga för människan är det många som inte vill veta av sina medresenärer i tunnelbanan.

– Ja äckligt. Jag tänker jag står så här med händerna i fickan. Det är ungefär vad vi vet, säger tunnelbaneresenären Gunilla Falk. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista