Pågående förhandling
Arkivbild. Foto: Marcus Ericsson / TT

Man från Örebro häktad för folkrättsbrott i Syrien

1:52 min

En 45-årig man, med uppehållstillstånd i Sverige har häktats, på sannolika skäl, misstänkt för folkrättsbrott i Idlib i norra Syrien.

Mannen misstänks enligt tidningen Expressen för att ha deltagit i en avrättning av sju män vars händer vid detta tillfälle var bakbundna.

Kammaråklagare Kristina Lindhoff Carlesson vid internationella åklagarmyndigheten håller i utredningen om folkrättsbrottet.

– Jag kan inte säga så mycket mer än att personen är häktad för det här brottet och det ska ha begåtts i Idlib i norra Syrien 2012, säger Kristina Lindhoff Carlesson.

Mannen som är hemmahörande i Örebrotrakten, ska ha deltagit i en avrättning i norra Syrien februari 2012. På en film från tillfället står 45-åringen tillsammans med en grupp män och de avrättar sju män som har sina händer bakbundna. 45-åringen har pekats ut som en av skyttarna, skriver Expressen.

Kammaråklagare Kristina Lindhoff Carlesson om varför det rör sig om ett folkrättsbrott.

– När man har väpnad konflikt, när det är krig så har du rätt att döda som man inte har rätt om det inte var en väpnad konflikt. Men man har ändå regler att förhålla sig till enligt folkrätten. Man kan inte göra vad som helst i en väpnad konflikt utan det kan ändå innebära att man begår brott mot den internationella humanitära rätten, säger Kristina Lindhoff Carlesson.

Hon vill inte säga om Säkerhetspolisen har varit med i arbetet med att kartlägga mannens handlingar. Hon vill heller inte säga om filmerna med avrättningen är en del av bevisningen mot mannen.

45-åringens advokat, Susanne Ekberg-Carlsson säger till Ekot att den misstänkte mannen motsatte sig häktningen och nekar till brott.

Kammaråklagare Kristina Lindhoff Carlesson tycker att det är viktigt att pröva dessa fall.

– Vi har universell rätt att pröva den här typen av mål. Det är viktigt att länder tittar på den här typen av gärningar så att man inte kan lämna det landet där det begås och sen komma undan. Det är därför vi har de här skyldigheter internationellt att de rättsvårdande myndigheterna gör något åt den här typen av brottslighet helt enkelt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista