Bilden visar två barn, bakifrån som räcker upp handen i ett klassrum. Foto: Jessica Gow/TT.
Foto: Jessica Gow/TT.

Elever med utländsk bakgrund påverkar skolresultaten

2:09 min

En rapport från Skolverket visar att elever med utländsk bakgrund påverkar Sveriges resultat i PISA mer än vad man tidigare känt till.

– Allt handlar om språket, begrepp och så, att kunna analysera och så säger Maryam Soleimanifar.

– Om man har ett mål så måste man kämpa för att komma vidare i livet, säger Can Turgut. Båda går i nian på Ryaskolan i Biskopsgården i Göteborg. De har båda varit i Sverige i knappt 2 år.

Enligt de senaste årens PISA-rapporter har elever med utländsk bakgrund har haft en mycket liten, marginell, inverkan på de svenska fallande skolresultaten.

Men Skolverkets djupare analyser, visar att efter 2006 har eleverna med utländsk bakgrund spelat en tydlig och synlig roll.

De eleverna svarar för nästan hela ökningen av andelen obehöriga till gymnasiet.

Och elevernas sämre resultat i PISA svarar för 22 procent av nedgången i läsförståelse, 25 procent i naturvetenskap och 15 procent av nedgången i matematik.

Skolverkets generaldirektör Anna Ekström säger att de svenska försämrade skolresultaten har andra huvudorsaker.

Fotbollen har kommit fram i den bleka vårsolen på skolgården på Ryaskolan i Biskopsgården i Göteborg. Här är så gott som alla elever invandrarbakgrund. Skolan har tagit emot en stor andel nyanlända under läsåret och bara 23 procent av niondeklassarna fick förra läsåret godkänt betyg i samtliga ämnen.

Can och Maryam som kommer från Turkiet respektive Iran har båda en bra grund från skolan i sina hemländer och det visar sig också på betygen.

– I matematik kan jag allt när läraren pratar om ekvationer, jag kan redan det. Jag har lite svårt för samhällsfrågor för jag har inte läst om det svenska samhället, säger Maryam Soleimanifar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista