På bilderna syns Alican Topcu utanför bårhuset i Ankara samt krossade fönsterrutor ett hundratal meter från attentatsplatsen.
1 av 2
På bilderna syns Alican Topcu utanför bårhuset i Ankara samt krossade fönsterrutor ett hundratal meter från attentatsplatsen. Foto: Tomas Thorén
Familjemedlemmar sörjer efter bombdådet i Ankara.
2 av 2
Familjemedlemmar sörjer efter bombdådet i Ankara. Foto: AP

Stämningen efter bombdådet i Ankara

"När jag fick reda på att det drabbade någon som stod mig nära blev jag förtvivlad"
2:16 min

I Turkiet har elva personer tagits in till förhör efter bombdådet i Ankara i går, enligt premiärminister Ahmed Davutoglu.

Under måndagseftermiddagen meddelades även att 35 av dödsoffren har identifierats.

Turkiska säkerhetskällor hävdar nu att båda de personer som misstänks för bombdådet hade kopplingar till PKK-gerillan.

Stämningen i Turkiets huvudstad präglas av sorg och förtvivlan efter gårdagens bombdåd i Ankara.

Utanför bårhuset i Ankara väntar familjer och vänner. Då och då öppnas grindarna och en likbil transporterar avlidna till begravningsplatsen.

Många av de anhöriga här har tårar i ögonen, några är insvepta i filtar och kramar om varandra.

Alican Topcu är en av dem som väntar på att ett rättsmedicinsk obduktion ska avslutas så att processionen kan fortsätta mot jordfästning.

– Min klasskramrat Sumeyra Çakmak dog i attacken, säger Alican.

22-åriga Sumeyra läste till kemilärare och var på väg hem ifrån en kvällskurs för att förbättra sina chanser till magisterstudier när hon dödades av den kraftiga bilbomben i centrala Ankara.

– Jag mår inte alls bra, säger Alican.

Han var nedslagen av nyheten om det tredje bombattentatet i Ankara under det senaste halvåret.

– När jag fick reda på att det drabbade någon som stod mig nära blev jag förtvivlad, säger Alican som genast kom hit till bårhuset.

Turkiska myndigheter har identifierat en av attentatspersonerna som en 24-årig kvinnlig student och menar att hon var en medlem av kurdiska gerillan PKK som är terrorstämplade av Turkiet.

Varken PKK eller någon annan grupp har ännu tagit på sig dådet. Men Turkiet har redan besvarat attacken genom att bomba PKK-fästen i norra Irak.

Turkiet har drabbas hårt av våld det senaste året, fler än 200 personer har dött i fem självmordsdåd. Samtidigt har den blodiga konflikten mellan Turkiet, kurdiska PKK och den kurdiskdominerade regionen i sydöstra Turkiet krävt hundratals människors liv.

Glassplittret har ännu inte sopats bort från Ankaras gator innan beskyllningarna haglar I det polariserade Turkiet. Vissa menar att det är president Erdogan som bär ansvaret för kaoset medan andra hävdar att det är fiender till Turkiet som är skyldiga för det eskalerande våldet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".