Anders Breivik
Foto: Lise Aserud

Breivik i ny rättegång - har stämt staten

2:27 min

I dag inleddes en rättegång i Norge där massmördaren Anders Behring Breivik har stämt norska staten. Breivik hävdar att han, i fängelset, behandlas på ett sätt som innebär brott mot mänskliga rättigheter.

– Hela rättegången verkar absurd, säger Lisbeth Kristine Røyneland, ordförande i den nationella stödgruppen som bildades efter terrordåden i Norge.

Røynelands 18-åriga dotter var en av de 69 på Utøya som blev ihjälskjutna av Anders Behring Breivik den 22 juli 2011.

Han dömdes för bland annat terrorbrott till 21 års fängelse. Nu sitter han isolerad på fängelset i Skien söder om Oslo, på en avdelning med särskilt hög säkerhet.

Enligt Breivik och hans advokat innebär hans förhållanden i fängelset brott mot artikel 3 och 8 i Europakonventionen om mänskliga rättigheter.

Bland annat anser de att Breivik har utsatts för nedvärderande behandling genom dagliga kroppsvisitationer där han måste klä av sig naken. Den dömde terroristen nekas tillgång till internet och anser sig ha svårt att kommunicera med yttervärlden.

Han får inte träffa medfångar. En kort kram till sin dödssjuka mamma sägs vara den enda fysiska kontakt som Breivik har haft med någon människa, utöver fängelsepersonal, på flera år.

Norska staten avvisar dock påståenden om brott mot mänskliga rättigheter.

– Det är nödvändiga åtgärder som sätts i verket, och de ligger en bra bit innanför de begränsningar som mänskliga rättigheter sätter, säger regeringsadvokat Marius Emberland, som företräder norska staten i den här rättegången, till Ekot.

Regeringsadvokaten påpekar bland annat att Breivik har fått möjlighet att studera i fängelset.

Av säkerhetsskäl hålls rättegången i fängelsets gymnastiksal i stället för i Oslo tingsrätt. 

Rätten har beslutat att media inte har rätt att sända inspelningar av det som Breivik själv säger under rättegången. Risken bedöms vara alltför stor att massmördaren kommer passa på att försöka sända kodade meddelanden till anhängare.

– Terroristen vill ha väldigt mycket uppmärksamhet och vill göra sig själv speciell, säger Lisbeth Kristine Røyneland från den nationella stödgruppen till Ekot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista