Barack Obama Union Jack och EU-flagga
Foto: AP

Obama planerar besök till Storbritannien innan folkomröstning

Johnson den mest frispråkige förespråkaren för Brexit
1:22 min

USA:s president Obama kommer att besöka Storbritannien i vår.

Syftet med besöket är bland annat att ge stöd till premiärminister David Cameron inför vårens folkomröstning om landets medlemskap i EU.

Cameron ska kampanja för fortsatt medlemskap. Uppgifterna har väckt starka reaktioner. Londons borgmästare Boris Johnson kallar presidentens planerade inlägg i debatten för ett upprörande och orimligt hyckleri.

”EU tar bort den nationella kontrollen på ett sätt som amerikanerna aldrig själva skulle drömma om att låta hända mot sin eget självstyre och demokrati”, säger Boris Johnson i en intervju i Daily Telegraph.

Boris Johnson är borgmästare i London och dessutom efter senaste valet också parlamentsledamot för konservativa Tories, det vill säga David Camerons parti. Det väckte stor uppmärksamhet när Boris Johnson för ett par veckor sedan meddelade att han tänkte gå emot sin partiledare och själv kampanja för att lämna EU.

Johnson är sedan dess den mest namnkunnige och frispråkige förespråkaren för det som kallas Brexit, det vill säga sidan som vill lämna unionen. Han skriver regelbundet krönikor i the Telegraph och det är i dagens krönika som han kallar det planerade besöket för hyckleri.

Obama beräknas komma till Storbritannien i slutet av april, i samband med ett planerat besök i Tyskland. Han har tidigare upprepade gånger sagt att ett utträde ur EU skulle få stora följder för Storbritanniens roll i världen, och skulle kunna hota det Obama kallar Storbritanniens och USA:s "speciella relation".

Om besöket genomförs, blir det av två månader innan folkomröstningen, som ska hållas den 23 juni

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".