Rysk pilot assisteras innan avfärd mot Syrien.
Rysk pilot assisteras innan avfärd mot Syrien. Foto: AP

Rysslandsforskare om Rysslands tillbakadragande i Syrien

Att Ryssland nu meddelar att de ska dra tillbaka delar av sina trupper från Syrien väcker frågor hos Syrienkännare och Rysslandsforskare som Ekot talat med.

Aron Lund är frilansjournalist och har skrivit två böcker om Syrienkriget.

Ryssland sa att man skulle attackera IS. Vad får det här för konsekvens för IS vid ett ryskt tillbakadragande. Kan de vädra ny morgonluft?

– De ryska tillslagen i Syrien har inte riktat sig mot Islamiska staten. De har riktat sig mot andra grupper.

Kan IS dra nytta av det?

–Vissa attacker har riktat sig mot IS. Man har bombat där Assad velat rycka fram. Några fall har det rört IS.

– Om syriska regeringen inte längre har ryskt stöd i attackerna mot IS kommer det göra att de har mindre stöd, men å andra sidan kan man tänka sig att om regeringen har en vapenvila med andra rebellgrupper. Om den håller nu, vilket är oklart, kan den koncentrera sig på sitt egen flygvapen. IS är den part som står utanför det här. Snarare är det en fråga om balans mellan Assad och rebellerna.

Vad vill du helst veta nu?

–Jag är väldigt nyfiken på hur väl det här var koordinerat med Bashar al Assad. Om han fick ett samtal av Vladimir Putin tidigare i dag där Putin bara meddelade att han ensidigt tar hem trupperna eller om det är något de har planerat länge för att det är en del av en större strategi. Det är rätt avgörande, säger Aron Lund.

Varför då?

–Om det här handlar om att Putin rycker undan mattan för Bashar al Assad, så att han inte kan fortsätta så här eller om han är irriterad att Assad inte ger med sig i fredsförhandlingarna - då är det någonting som försvagar den syriska regeringen.

Han fortsätter och säger att insatsen varit planerad.

– Om det är så att insatsen hela tiden varit planerad att pågå så här länge och Bashar al Assad och Putin gemensamt har planerat att de ryska trupperna ska hem vid den här tiden, då är det inte så dramatiskt, säger frilansjournalisten Aron Lund.

Fredrik Westerlund är Rysslandsforskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI och han har följt den ryska inblandningen under Syrien-kriget.

– Det finns klara fördelar för Ryssland att sända signalen att man ska avveckla insatsen. Både internationellt för att visa god vilja, men också för den inhemska opinionen. Det har hela tiden porträtterats om en tillfällig insats.

Stödet för insatsen har varit begränsat menar han.

– Stödet för insatsen har varit något begränsat, framför allt om det skulle innebära högre kostnader. Det är en viktig inrikespolitisk signal om att visa, ja nu har vi uppnått det man ville, då börjar vi trappa ner den här operationen. Så det är inte bara för spelet omkring eventuella fredsförhandlingar utan även för den egna befolkningen att det är en fördel att presentera det här på det viset.

– Inledningsvis gjorde de ryska attackerna av allt att döma mot Syrien inte så stor skillnad. I alla fall inte om man mäter hur mycket territorium som syriska regimen kontrollerade. Under första regeringen gick man nästan plus minus noll på återtagande av terräng, säger Fredrik Westerlund.

– På marken och sedan framför allt Iran gick in och stöttade upp de här markaktionerna. Så har vi sett hur Assadsidan lyckats slå tillbaka sina motståndare på nästan alla fronter. Därmed har de stabiliserat Assad-regimens position, vilket också avspeglar sig i förhandlingarna. Assad-sidan kommer nu, efter ett halvårs rysk flyginsats, med en mycket starkare hand än vad man hade i september, säger Fredrik Westerlund.

Ryssland skulle bomba IS, men vi har hört att det är den syriska oppositionen man har riktat in sig på?

– De ryska uttalandena har varit att man skulle bekämpa terrorister, internationella terrorism, har Putin sagt. Men det som har framgått tämligen väl är att huvuddelen av insatserna skedde mot andra grupperingar än IS, framför allt under de inledande månaderna av flyginsatsen. Efter att ett ryskt passagerarflygplan blev sprängt i luften över Sinai så verkar det som en större av flygföretagen har riktats mot IS.

En större del av flygföretagen har riktats mot andra grupperingar än IS.

– Framför allt verkar det som att en större del av flygföretagen har riktats mot andra grupperingar än IS. Men fortfarande har en majoritet av flygföretagen riktats mot andra grupperingar än IS, samtidigt är det IS man talar om.

–Från det ryska perspektivet: man säger att man bekämpar terrorister och man betraktar i stort sett all väpnad opposition mot sittande regimen och grupperingar som bekämpar staten som en form av terrorism. Ur Moskvas synvinkel har man gett sig på det som har betraktats som terrorismen, säger Fredrik Westerlund.

Hur stort är detta?

–Man får ta det här med viss nypa salt. Det som sägs är att man i morgon ska påbörja tillbakadragande av ryska trupperna. Hur lång tid det kommer att ta, det sägs inte. Men det som är klart är att man kommer att ha trupper kvar, man ska ha kvar både flygbasen och flottbasen.

Dessutom säger Putin att man ska ha kvar militär personal som ska övervaka vapenvilan. Så vi får föreställa oss att det kommer finnas kvar militär rysk personal under lång tid, säger Fredrik Westerlund, Rysslandsforskare vid FOI.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".