12-åriga Rana Hussein skadades i ett bombdåd i södra Damaskus.
1 av 4
12-åriga Rana Hussein skadades i ett bombdåd i södra Damaskus. Foto: Katja Magnusson /Sveriges Radio
Ruiner Homs
2 av 4
Homs. Foto: Katja Magnusson /Sveriges Radio
Barnakuten på sjukhuset al-Mujtahed i Damaskus.
3 av 4
Barnakuten på sjukhuset al-Mujtahed i Damaskus. Foto: Katja Magnusson /Sveriges Radio
Förstörelse efter bombdåd i Sayyida Zeinab. Bland offren fanns många barn.
4 av 4
Förstörelse efter bombdåd i Sayyidah Zaynab. Bland offren fanns många barn. Foto: Katja Magnusson /Sveriges Radio

Fem år av konflikt i Syrien

2:32 min

I dagarna är det fem år sedan demonstrationerna började i Syrien. Proteströrelsen övergick i en väpnad konflikt och i dag rasar ett blodigt krig.

Kriget slår extra hårt mot barnen, barn skadas, dödas, får inte gå i skolan eller tvingas strida för väpnade grupper. Syriska barn på olika sidor har skadats i kriget.

Det här är barnakuten på sjukhuset al-Mujtahed i centrala Damaskus. I ett av rummen ligger 12-åriga Rana Hussein. Läkaren beskriver att flickan har brännskador på armen och handen, hennes högra ben är amputerat och det vänstra benet är gipsat i ett stort stelt bandage. För drygt tre veckor sen passerade hon marknaden i Sayyidah Zaynab i södra Damaskus då en kraftig bilbomb utlöstes. IS säger sig ligga bakom dådet.

– Jag kände inte explosionen, jag hörde den inte ens, säger Rana, men det var väldigt mycket blod och jag hade många sår.

Bland de döda fanns många barn som skickats ut för att handla grönsaker åt sina familjer. FN har slutat räkna antalet döda och skadade i Syrien, men enligt statistik från Läkare utan gränsers kliniker var mellan 30 och 40 procent av de skadade och döda förra året kvinnor och barn. Barnen vårdas i ett krigsskadat sjukvårdssystem.

Det här är ett av Damaskus största statliga sjukhus, men sedan krisen började för fem år sen har runt 500 läkare, sjuksköterskor och annan vårdpersonal lämnat sjukhuset och flytt utomlands. I rebellkontrollerade områden har sjukhus bombats och personalen dödats.

Strax innan Rana skadades i Damaskus hade sjubarnsmamman Fadia Suleiman lagat kvällsmat till sina barn i ett rebellkontrollerat område på landsbygden norr om Aleppo.

– Vi skulle äta och plötsligt kändes det som om hela vårt hem blev rött, säger Fadia från ett sjukhus i Turkiet.

Syriska eller ryska stridsflygplan hade bombat husen och explosionen gav ett rött sken. Husen hade rasat ihop. Barnen var helt täckta av rasmassor, hon kunde bara se ena sonens hand sticka upp, på en annan pojke syntes bara huvudet.

Flera av barnen fick skador i huvudet, och en av sönerna har opererats i ryggraden. 13-åriga Shaaban som brukade arbeta tillsammans med mamman på fälten dog.

Jag frågar Fadia om hennes familj stöttade upproret som började för fem år sedan.

– Nej vi har inte deltagit i någonting, svarar Fadia Suleiman.

I Damaskus har tolvåriga Rana två önskningar.

– Jag vill återvända till skolan och jag vill att de gör proteser till mig så jag kan gå, säger flickan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista