Syrisk familj i grekiskt tältläger.
1 av 3
I tältlägret sprids nu sjukdomar. Fatemas äldsta dotter vårdas på sjuus för hepatit A. Foto Johanna Melén/Sveriges Radio.
Syriska flyktingbarn.
2 av 3
Kusinerna från Aleppo i Srien har väntat vid gränsen mot Makedonien i 17 dagar. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.
Barn i tältläger.
3 av 3
Av tältlägrets omkring 12 000 invånare är omkring 40 procent barn. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.

Flyktingar försöker ta sig till Makedonien

"Sjukdomsläget är mycket allvarligt"
2:57 min

Desperationen i flyktinglägret i norra Grekland växer nu för varje dag och i går försökte flera hundra människor ta sig över en obevakad gränspassage in i Makedonien.

Den så kallade Balkanrutten för flyktingar och migranter norrut i Europa har varit stängd i en vecka och i gränsbyn Idomeni tältar nu omkring 12 000 människor under svåra förhållanden.

Rawan från Aleppo i Syrien försöker få sin kusin Zeynab, sex månader, att skratta mot kameran. Smilgropar i bebiskinderna under den stickade mössan.

I över två veckor har familjen från Aleppo i Syrien bott i två små campingtält på åkern vid Greklands gräns mot Makedonien. De senaste dagarna har regnet gjort marken alldeles lerig.

Sedan en vecka är vägen norrut helt stängd och i går tog tålamodet slut för omkring tusen människor som började vandra bort från lägret mot en ännu obevakad gränsövergång.

– Vi tänker också försöka, säger Rawans syster Simar, 16 år.

– Vi ska vandra, över bergen, genom floden, vi kan inte stanna här, säger Simar.

I går hittades kropparna efter två män och en kvinna som drunknade när de försökte ta sig över floden som skiljer Grekland från Makedonien.

De som under gårdagen lyckades passera gränsen greps av makedonsk polis och ska sändas tillbaka till Grekland.

Hjälporganisationer försöker nu tillsammans med grekiska myndigheter uppmana människor att lämna det överfulla tältlägret i gränsbyn Idomeni för andra bättre rustade läger runt om i Grekland.

Men få tackar ja, hoppet lever om att gränsen åter ska öppnas.

Under tiden förvärras det humanitära läget. Fatemas nio-åriga dotter vårdas just nu på sjukhus, det första fall av hepatit A, eller gulsot, som upptäckts i lägret.

–Hennes ögon blev gula. Hon bara sov och ville inte äta, säger Fatema.

Bredvid i tältet sitter hennes andra dotter sju-åriga Elaf och ritar ett landskap med blommor, en bäck och bergskullar i bakgrunden.

– Sjukdomsläget är mycket allvarligt med influensa och blodiga diarréer säger Babar Baloch, på plats för FN:s flyktingorgan UNHCR.

– Den här platsen är inte till för så många människor varav kanske 40 procent är barn. Det är mycket olyckligt, säger Babar Baloch.

Totalt är över 44 000 människor fast i Grekland sedan flera länder norrut stängt sina gränser för flyktingar och migranter.

Nu väntar många på resultatet av EU-toppmötet i slutet av veckan där flyktingkrisen är huvudfrågan.

Men EU-länderna är mycket splittrade och ett tidigare förslag om att skicka tillbaka alla som olagligen tar sig med båt från Turkiet till Grekland har dömts ut av internationella organisationer som ett brott mot asylrätten.


 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".