Putin och en helikopter
1 av 2
Ryssland drar tillbaka sina trupper i Syrien. Foto: TT
Ryska soldater tillsammans med syriska soldater.
2 av 2
Ryska soldater tillsammans med syriska soldater. Foto: AP

Putin beordrar tillbakadragande från Syrien

2:11 min

Rysslands president Vladimir Putin överraskade igår kväll världen med sitt plötsliga besked om att Ryssland redan i dag börjar dra tillbaka sina styrkor från Syrien. Målet med Rysslands intervention har uppnåtts, sa Putin. Utspelet sammanfaller med återupptagna fredssamtal om Syrien i Geneve och har lett till spekulationer om att Putin i och med detta överger Bashar al Assad.

I rebellkontrollerade Idlib i Syrien sköts glädjeskott igår kväll och man delade ut karameller för att fira slutet på de ryska flygbombningarna. Men samtidigt har alla parter reagerat med skepsis på Putins oväntade drag - det återstår att se vad detta betyder, Putin är känd för oförutsägbara utspel som han inte alltid lever upp till, som en kommentator sa.

Den ryske presidenten sa själv igår kväll att Ryssland har uppnått sina mål i Syrien, vilket av många bedömare sågs som ett medgivande av att målet aldrig varit att bekämpa den så kallade islamiska staten, IS, utan istället att säkra den syriska regimens överlevnad. De ryska flygbombningarna blev en vändpunkt i det syriska inbördeskriget, Assad-regimen har stärkts och Putin kan nu kosta på sig att ta ett steg tillbaka och kliva in i rollen som en värdig statsman på den diplomatiska arenan samtidigt som Ryssland upprätthåller en flygbas och en flottbas i Syrien.

Men utspelet ledde genast till spekulationer om att Putin överger Assad, eller åtminstone pressar Assad till större flexibilitet i fredssamtalen. Ryssland har redan visat sin irritation - t.ex. när de militära framgångarna tycktes ha stigit Bashar al Assad åt huvudet och han sa att han ville återerövra hela Syrien. Och droppen kan ha varit helgens utspel där den syriske utrikesministern (Walid al Muallem) sa att Bashar al Assads öde inte är förhandlingsbart.

Genom att påminna om att den syriske presidenten inte hade överlevt utan stöd från Ryssland och Iran, kan Putin tvinga Damaskus till större kompromissvilja vid förhandlingsbordet.

Spekulationerna om att Ryssland skulle ha kastat Assad åt lejonen blev igår kväll så intensiva att Damaskus gick ut med ett pressmeddelande för att skingra ryktet om att den syriske presidenten tagits på sängen av Putins utspel.

Den ryske presidenten har också inrikespolitiska motiv att proklamera seger och dra sig ur Syrien nu - innan krigets kostnader på allvar börjat ifrågasättas och jämföras med det plågade minnet av Afghanistan på 80-talet. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista