Det blev som väntat Htin Kyaw som fick flest röster av de tre presidentkandidaterna när parlamentet röstade i dag.
Det blev som väntat Htin Kyaw som fick flest röster av de tre presidentkandidaterna när parlamentet röstade i dag. Foto: Aung Shine Oo

Burmas första folkvalda president

Lågmäld man med hög integritet
1:15 min

Burma har just fått sin första folkvalda president på över 50 år. Det blev som väntat Htin Kyaw som fick flest röster av de tre presidentkandidaterna när parlamentet röstade i dag. Men militärens val av vicepresident kritiseras hårt.

Den snart 70-årige Htin Kyaw fick nästan hälften av alla röster och kommer att överta presidentposten den 1 april. Han möttes av applåder när talmannen läste upp valresultatet.

Men som alla redan vet så blir det Aung San Suu Kyi som kommer vara den som styr landet trots att hon lagtekniskt förhindras att ta presidenttiteln på grund av att hennes barn har utländskt medborgarskap.

Htin Kyaw beskrivs som en lågmäld man med hög integritet och som funnits vid Suu Kyis sida under mycket lång tid.

Vicepresidenter blir Henry Van Thio som är nominerad av Suu Kyis parti NLD. Han är född i Chinstaten och anses bli en viktig länk inför fredsförhandlingarna med de olika etniska grupperna.

Mycket kontroversielle Myint Swe tar den andra vicepresidentposten. Han är nominerad av militären och var tidigare chef för säkerhetstjänsten och står ännu på USA:s sanktionslista och får därför inte ens resa in i USA. Militärens val ses av många som en markering att de inte tänker lämna ifrån sig makten helt och hållet. Så även om dagen är historisk så är det ännu lång väg kvar innan Burma helt styrs demokratiskt.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".