Delad bild: Margot Wallström, stridsflygplan, och Vladimir Putin
Utrikesminister Wallström kommenterar Putins besked om att Ryssland drar tillbaka trupper från Syrien. Foto: TT.

Wallströms kommentar om Rysslands tillbakadragande

1:12 min

I går kom beskedet om att Ryssland drar tillbaka sina styrkor från Syrien med start redan i dag, något som utrikesminister Wallström mötte med ett mycket försiktigt omdöme.

Rysslands president Vladimir Putin sa själv i går att Ryssland uppnått sina mål i Syrien och att de ryska styrkorna kommer börja dras tillbaka redan i dag. I rebellkontrollerade delar av Syrien sköts glädjeskott efter Rysslands beslut. Beskedet möttes dock av utrikesminister Wallström med mycket försiktiga omdömen.

– Jag tror inte man ska vara överraskad. Man ska vara förberedd på både det ena och det andra. Det återstår att se vad de gör i realiteten, säger hon.

Utrikesminister Wallström menar på att parterna måste vidta förtroendeskapande åtgärder om förhandlingar ska ha en chans. Det handlar dels om att eldupphöret ska respekteras, men också om att humanitära aktörer måste få tillgång till belägrade områden.

– Glöm inte att det här är en regim som satt tiotusentals människor i fängelse. Det här måste åtgärdas. Det är också en regim som släppt tunnbomber på civilbefolkningen, så här återstår väldigt mycket att göra just när det gäller förtroendeskapande åtgärder, säger hon.

Så hur ska man se på beskedet från Vladimir Putin i går?

– Det återstår att se vad de verkligen gör. Det är det som räknas i slutändan. Han bör se till att Assad visar en vilja att vara konstruktiv och samarbete och en lösning, säger Margot Wallström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista