laptop med Micaels skrift
1 av 2
Här är texten som faciliteraren Katarina Carlsson skrev med Micael. Foto: Mikael Sjödell/Sveriges Radio
Katarina Carlsson och Micael använder faciliterad kommunikation
2 av 2
Katarina Carlsson och Micael använder faciliterad kommunikation på Hajdes LSS-boende på Gotland. Foto: Mikael Sjödell/Sveriges Radio

Faciliterad kommunikation används trots myndigheters avrådan

2:30 min

Det är fritt fram för LSS-boenden för funktionshindrade att använda den hårt kritiserade kommunikationsmetoden faciliterad kommunikation - trots att myndigheterna avråder från den.

Det visar Kaliber i en pågående granskning.

Anette Nilsson är enhetschef på Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

– Vi har inget lagstöd att kräva att en verksamhet ska sluta med metoden utan vi upplyser dem om det rådande kunskapsläget, säger hon.

Stödjaren Katarina Carlsson på LSS-boendet Hajdes på Gotland visar hur hon använder faciliterad kommunikation med Micael. En kontroversiell metod som ska hjälpa funktionshindrade utan ordentligt tal att uttrycka sig. Katarina håller i Micaels hand och tillsammans flyttar sig deras händer över ett tangentbord kopplat till en surfplatta.

"Din tilltro på min förmåga är helt avgörande för resultatet" (Ur Micaels svar på dataskärmen, 29 februari 2016).

Det här är en metod som både Socialstyrelsen och Inspektionen för vård och omsorg, IVO, avråder ifrån för att den inte har något vetenskapligt stöd. En kartläggning som Socialstyrelsen gjort konstaterar att faciliteraren, den som håller i handen, påverkar eller rent av styr vad som kommer fram. Att det alltså inte är personen med funktionsnedsättning som uttrycker sig.

Men trots det har IVO inte brytt sig om att metoden används här på Hajdes. I sina två senaste tillsynsrapporter skriver de att den används men kräver inga åtgärder. Benny Jacobsson är verksamhetschef på Hajdes LSS-boende.

– Jag har inget stöd för det. Men jag har ingenting som säger emot det heller. Valet är upp till mig att välja en väg och vi har valt den här vägen. Så enkelt är det, säger Benny Jacobsson.

Anette Nilsson, enhetschef på IVO.

– Där skulle vi ha kunnat vara mer tydliga mer att informera verksamheten att vi precis som Socialstyrelsen avråder från att använda den här metoden. För det är det som IVO också står för.

När ni då ser att den används, faller det sig inte rimligt att då att man säger att de inte ska använda metoden? Annars blir väl den där avrådan tämligen tandlös?

– Ja, det kan man ju betrakta det som.

Men inom Region Gotland kommer det efter Kalibers granskning att bli ändring. Regionen ska göra om sina kvalitetskrav och inte längre tillåta FC på de boende som de finansierar med skattepengar, säger socialdirektör Marica Gardell som ansvarar för vad regionens vårdpengar används till.

– Det är också något som vi kommer förhålla oss till vid andra placeringar, att man har ett extra fokus på vilka metoder man använder kring kommunikation, säger Marica Gardell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista