Kvinna räcker ut tungan till en uppblåsbar figur liknande Lula i fångdräkt.
Ex-president Lula utnämns till minister strax efter en arresteringsorder mot honom för pengatvätt. Foto: TT

Brasiliens tidigare president Lula blir minister

1:47 min

Brasiliens före detta president Luiz Inacio Lula da Silva har accepterat en roll som minister i den nuvarande presidenten Dilma Rouseffs regering, det uppger flera brasilianska medier. Beskedet kommer efter att åklagare i förra veckan utfärdade en arresteringsorder mot Lula för pengatvätt i samband med en korruptionsskandal kring oljeföretaget Petrobras.  

När Lula nu blir minister så kommer han att åtnjuta ett viss mått av rättsligt skydd som han inte hade som civilperson. En sittande minister i Brasilien kan nämligen bara ställas inför rätta i högsta domstolen. Det innebär att han blir skyddad från den domare och de åklagare som driver det korruptionsfall som Lula pekats ut för att ha varit en del av.

Tidigare i mars togs Lula in för förhör i samband med den omfattande utredningen som handlar om att det stora brasilianska oljeföretaget Petrobras kan ha mutat en mängd olika politiker. Tiotals politiker och affärsmän har gripits eller är under utredning. Lula har dock själv förnekat all inblandning och sagt att anklagelserna mot honom är politiskt motiverade.

Lula handplockade i stort sett Dilma Rouseff som sin efterträdare på presidentposten 2010. Kanske är detta Dilma Rouseffs sätt att betala tillbaka för det.

Men Lulas utnämning till minister handlar inte bara om att skydda honom från lagens långa arm. Dilma Rouseffs förhoppning bedöms av brasilianska medier även vara att den populäre Lula kan hjälpa hennes hårt ansatta regering.

I söndags demonstrerade hundratusentals brasilianare på landets gator och krävde Dilma Rouseffs avgång. Missnöjet grundar sig dels i Brasiliens sviktande ekonomi, och dels på just den omfattande korruptionsskandalen kring Petrobras.

Dilma Rouseff har sagt att hon inte tänker avgå. Men hon riskerar att ställas inför riksrätt av Brasiliens kongress för att ha ljugit om landets budget. En av Lulas främsta uppgifter som minister bedöms vara att förhandla med de olika partierna för att undvika ett riksrättsåtal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista