Soldat som ser flygplan lämna och en videokonferens med rysk militär.
Majoriteten av ryska styrkorna lämnar nu Syrien, men omkring 1 000 soldater stannar kvar. Foto: TT.

Ryssland lämnar Syrien - beskrivs som en seger i rysk media

9 000 flyganfall sedan 30 september
2:24 min

Ryssland har i dag påbörjat sitt tillbakadragande från Syrien efter det överraskande beskedet i går kväll att den största delen av de ryska styrkorna ska tas hem. I ryska medier beskrivs i dag Rysslands inblandning som en stor framgångshistoria, man nämner inte civila dödsoffren.

Rysslands president Vladimir Putin sa i rysk tv i går kväll att de ryska styrkorna uppnått sitt mål i Syrien och att han därför beordrat försvarsministeriet att omedelbart påbörja ett tillbakadragande av styrkorna.

Rysk tv visade under förmiddagen bilder på vad som sades vara de första ryska stridsflygplan att lämna sin bas vid den syriska Medelhavskusten.

Andra bilder visade hur lådor och material lastades ombord på lastflygplan som kommer att få sällskap av stridsflyg på sin 5 000 kilometer långa resa hem till Ryssland.

Ryska medier menar i dag att den omfattande anti-terrorkampanjen banat väg för både eldupphör och försoning och skapat förutsättningar för fredssamtal.

Det är oklart exakt hur många soldater Ryssland haft på marken i Syrien, amerikanska uppskattningar pekar mot mellan 3 000 och 6 000.

Sedan den 30 september förra året har Ryssland genomfört 9 000 flyganfall. Man har enligt egna uppgifter bidragit till att, som man uttrycker det, befria 400 samhällen.

Latakia är nu helt fritt från beväpnade Assad-motståndare, i Aleppo har den väpnade oppositionens försörjningsled i stort sett skurits av och IS-kontrollerade Palmyra har belägrats.

Med ryskt understöd har också regeringsarmén lyckats ta kontroll över flera oljefält som varit i IS händer, dessutom ska över 2 000 ryska IS-medlemmar ha dödats, bland dem flera med ledande positioner enligt det ryska försvarsministeriet.

En majoritet av de ryska styrkorna dras alltså tillbaka men omkring 1 000 soldater kommer stanna för att bemanna de två baser som Ryssland har i Syrien, flottbasen i Tartus och en nybyggd flygbas nära Latakia.

Ryssland kommer också att fortsätta med sin luftövervakning och behålla de moderna luftvärnsrobotar som installerades efter att Turkiet sköt ner ett ryskt stridsflygplan i november förra året.

Vad de ryska medierna inte nämner är de civila dödsoffren. Flera organisationer som övervakar våldet i Syrien menar att de ryska attackerna kostat över 1 400 civila liv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".