Ett äldre par ser på tv tillsammans. Foto: Jessica Gow/Scanpix.

Brist på boenden tvingar dementa bo kvar hemma

2:39 min

Antalet demenssjuka väntas trefaldigas under de närmaste trettio åren, och en internationell forskargrupp varnar idag för att det stadigt ökande antalet demens-sjuka kan orsaka kaos i sjukvården. Det rapporterade Ekot i morse.

Bristen på boenden är ett av de största problemen, enligt Demensförbundet.

– Konsekvensen blir att demenssjuka bor kvar hemma. Man har ju nästan tvångsvård i hemmet nu. Man kan ju dagligen läsa om äldre människor som vill komma in på ett boende när kommunala tjänstemännen säger att du är inte tillräckligt demenssjuk, du har inte tillräcklig ångest eller tillräckligt ont för att få komma in. Alltså det är ju skrämmande att gamla människor inte får plats när de vill flytta.

Idag är omkring 160 000 personer dementa i Sverige. Om 15 år beräknas det vara 250 000 personer med demenssjukdom. Professor Bengt Winblad som är verksam vid Minneskliniken vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge har lett en kommission med experter från tiotalet länder som skrivit ihop en lång rapport och han efterlyser en samordnad europeisk plan och en nationell plan för verksamheten de kommande tio åren.

En satsning som omfattar en förbättrad forskning allt ifrån den laborativa forskningen ut till kliniken och ut till vården och omsorgen.

Demensförbundet med 11 000 medlemmar lyfter framför allt fram vikten av mer utbildad personal, ökad bemanning, utbildning om demens bland dem som bedömer vilka äldre som får flytta till demensboenden. Och inte minst betonar man att man snabbt måste få fram nya boenden.

– Jag tycker att politiker från samtliga läger behandlar äldrevård och demensvård nästan som en ickefråga. Jag tycker nog att man svikit de här grupperna, säger Stina-Clara Hjulström som i höstas avgick som ordförande för Demensförbundet, efter 18 år på posten.

Madeleine Harby Samuelsson, statssekretere på Socialdempartementet, lyfter fram att regeringen föreslagit och riksdagen också beslutat om ett investeringsstöd för äldreboenden, 150 miljoner kr för 2016, där ambitionen är att detta stöd skall öka de kommande åren.

– Vi menar att det här är ett mycket konkret steg att vi nu har det här investeringsstödet. Därmed kan vi öka antalet boenden och ge fler möjlighet att få ett för dem få ett adekvat boende när personen med demens är i det skedet att de behöver ett särskilt boende.

Regeringen beslutade för några veckor sen om att Socialstyrelsen ska ta fram underlag till en nationell strategi kring demens, och delade ut pengar för ökad kvalitet i vården, bland annat till register, som syftar till att sammanställa information så att kunskapen om demens ökar.

– Som syftar till att del samla in och sammanställa information, så att kunskapen ständigt ökar. men också att de personer som jobbar i demensvård och äldreomsorg kan ta del av och hur gör man i Helsingborg när man vårdar på ett visst sorts boende för de personerna även om jag själ jobbar i ex Sollefteå, säger Madeleine Harby Samuelsson, statsekretere på Socialdempartementet

Men Stina-Clara Hjulström på Demensförbundet tror att samhället har en övertro på register.

– Vad ska det egentligen leda till det här. Personalen säger att de hinner inte titta i det här, och fylla i, många personal säger det. Så här går ju väldigt mycket tid.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista