Agneta Ramberg om att Ryssland drar tillbaka trupper från Syrien.
Agneta Ramberg om att Ryssland drar tillbaka trupper från Syrien. Foto: Sveriges Radio och TT.

Reaktioner på Rysslands tillbakadragande

"Det är många som tolkar detta som en slags varning"
2:18 min

Ryssland har i dag påbörjat sitt tillbakadragande från Syrien. Det ryska beskedet som först internationellt möttes med skepticism har övergått till ett försiktigt välkomnande.

Rysslands president Vladimir Putin sa själv i går att Ryssland uppnått sina mål i Syrien, och de ryska styrkorna har börja dra sig tillbaka redan i dag. Sveriges Radios utrikespolitiska kommentator Agneta Ramberg berättar om reaktionerna på Putins besked.

– De första reaktionerna var förvåning och skepticism, det var många västdiplomater som sa "det här är Putin, vi har varit med förr om att det han säger inte faktiskt motsvara det som händer i verkligheten", vi har bitter erfarenhet från Ukraina gällande det, säger Agneta Ramberg.

Efter det ska skepticismen ha övergått till försiktigt välkomnande reaktioner när man faktiskt sett ryska stridsplan lämna Syrien.

Hur detta påverkar den syriska regimen, och om beskedet tog regimen med lika stor överraskning som resten av världen är ännu oklart.

Den ryska interventionen i höstas ändrade spelplanen i Syrien. Regimen stärktes och räddades undan en potentiell kollaps, samt fick en stärkt ställning inför förhandlingar.

– Det är många som tolkar detta som en slags varning och signal till den syriska regimen från Ryssland, "vi har stärkt er, nu behöver ni vara flexibla i fredsförhandlingarna och gå med på de eftergifter som krävs", säger Agneta Ramberg.

– Den syriska regeringen har på senaste tiden visat tecken på kaxighet, stärkt då efter sin nya ställning efter att Ryssland har hjälpt dem som Ryssland har ogillat och det har spekulerats om det här är en signal till dem, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".