Anders Breivik
Foto: Lise Aserud

Breivik åter i rätten

1:57 min

Massmördaren Anders Behring Breivik visar tecken på att ha tagit skada av långvarig isolering i fängelset. Det sa hans advokat Øystein Storrvik under den rättegång som inleddes i dag efter att Breivik stämt norska staten för påstådda brott mot mänskliga rättigheter.

Rättegången hålls i gymnastiksalen i fängelset i Skien där Breivik avtjänar sitt 21-åriga fängelsestraff efter terrordåden 22 juli 2011. Han dödade då 77 människor.

I stämningen hävdar Breivik och hans advokat att norska staten bryter mot artiklarna 3 och 8 i Europakonventionen om mänskliga rättigheter.

Bland annat känner sig Breivik särskilt kränkt över att kvinnliga fångvaktare har varit närvarande vid ett flertal av de hundratals kroppsvisiteringar då han har tvingats klä av sig naken.

– Varför så stor omfattning (på kroppsvisiteringarna) när man inte någonsin har funnit något? frågade advokat Storrvik inför rätten.

Breivik hävdar att hans isolering innebär sådana ingrepp i hans korrespondens med omvärlden att det kränker hans mänskliga rättigheter.

Advokat Storrvik pekade också på problemet med att Breivik hålls helt avskild från medfångar i fängelset.

– Det är de enda man möter som man kan bygga en relation med. Vakter, advokater och vårdpersonal har alla lagliga åtaganden och etiska åtaganden som gör att man inte bygger relationer, medan andra fångar självklart gör det, sa Storrvik.

Norska staten, företrädd av regeringsadvokaterna Marius Emberland och Adele Matheson, hävdar dock att alla de begränsningar som Breivik drabbas av i fängelset ligger inom ramen för vad Europakonventionen tillåter.

Breivik klassas som en mycket farlig fånge, vilket motiverar att han sitter isolerad på en fängelseavdelning med särskilt hög säkerhet.

Emberland poängterade att straff för ett allvarligt brott i sig inte är en kränkning av mänskliga rättigheter. Tvärtom är syftet med straffet att det ska vara kännbart.

– Hela rättegången verkar absurd, säger Lisbeth Kristine Røyneland, ordförande i den nationella stödgruppen som bildades efter terrordåden i Norge, till Ekot.

Røynelands 18-åriga dotter var en av de 69 på Utøya som blev ihjälskjutna av Anders Behring Breivik den 22 juli 2011.

Rätten har beslutat att media inte har rätt att sända inspelningar av det som Breivik själv säger under rättegången, vilket kommer under onsdagen. Risken bedöms vara alltför stor att massmördaren kommer passa på att försöka sända kodade meddelanden till anhängare.

– Terroristen vill ha väldigt mycket uppmärksamhet och vill göra sig själv speciell, säger Lisbeth Kristine Røyneland från den nationella stödgruppen.

Breiviks advokat tillbakavisar dock påståenden om att stämningen beror på massmördarens behov av uppmärksamhet. I stället hänger det, enligt advokaten, ihop med att det har gått upp för Breivik att han inte lär bli utsläppt ens när han har avtjänat sitt 21-åriga fängelsestraff.

– Norska myndigheters plan verkar vara att han, med bakgrund i allvarlighetsgraden i det han har dömts för, kommer tillbringa hela sitt liv i fängelse under förhållanden som liknar det han har idag, alltså ett fängelse med relativt hög säkerhet, sa Øystein Storrvik inför rätten.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista