Det är vinna eller försvinna som gäller för Rubio och Kasich i dagens primärval.
Det är vinna eller försvinna som gäller för Rubio och Kasich i dagens primärval. Foto: TT.

Primärvalet som kan avgöra ödet för Rubio och Kasich

Det är vinna eller försvinna
2:18 min

Dagens primärval i USA kan avgöra ödet för två av republikanernas som vill bli president, guvernören från Ohio John Kasich, men också Marco Rubio, senator från Florida. Båda delstaterna röstar i dag och Marco Rubio har drivit intensiv kampanj de senaste dagarna i Florida, hemstaten som han måste vinna.

Det spelar ingen roll att Marco Rubio presenteras lika upphetsat som inför en boxningsmatch på mötet i West Palm Beach i Florida. Hans chanser att faktiskt bli USA:s nästa president är inte så stora.

Den relativt unge Rubio, som många hoppades på, har misslyckats med sin kampanj och nu är han piskad att ta hem Florida för att inte falla ur kampen om att bli president.

Han försökte under några dagar att svara huvudkonkurrenten Donald Trump med samma nedvärderande stil som Trump själv, men nu ångrar han det.

– Mina barn och min fru kände sig generade och jag tycker det känns hemskt, sa Rubio.

Bob Stuart, som kommit för att lyssna, tror inte att opinionsmätningarna har rätt om Rubio, att han skulle förlora Florida. Det känner han på sig.

– Rubio står för ett ledarskap vi kan vara stolta över säger Bob Stuart, utan att förlora sig i detaljer.

99 republikanska delegater står på spel i Florida, 66 ytterligare i delstaten Ohio, där guvernören John Kasich är lika pressad att vinna i sin hemstat.

I Illinois väger det jämnt mellan demokraterna Hillary Clinton och utmanaren Bernie Sanders, som hoppas att göra ett bra val i Ohio också.

Så det är vinna eller försvinna för Rubio och Kasich som är den spännande frågan på den republikanska sidan, och om kampanjen mot Donald Trump visat sig ta skruv eller ej hos väljarna.

På den demokratiska sidan blir frågan om vänsterpolitikern Bernie Sanders ska lyckas vinna ett par delstater till. Även om Clintons leder stort totalt, med hjälp av så kallade superdelegater, vill hon förstås hellre vinna väljarnas röster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".