Sjuksköterskan Kajsa Slorfelt jobbar på ett demensboende söder om Stockholm.
Sjuksköterskan Kajsa Slorfelt jobbar på ett demensboende söder om Stockholm. Foto: Peter Bjurbo/Sveriges Radio

Sjuksköterska: Många anhöriga till dementa sliter ont

1:50 min

Om trettio år kommer antalet demenssjuka att vara tre gånger så många som i dag. Det kan skapa kaos inom sjukvården varnar nu en internationell forskargrupp för.

Kajsa Slorfelt är sjuksköterska på ett demensboende i Skärholmen söder om Stockholm. Hon säger att det redan i dag är svårt att få plats på boenden, och det leder till en tuff situation för många anhöriga.

– Det är så många hemma som sliter ont i dag. Och man beviljas inte plats på ett boende. Vi möter anhöriga som vill och inte orkar längre men man får till svar att det finns inga platser. Sedan så vet vi som jobbar på boendena att det finns tomma platser, säger Kajsa Slorfelt.

Något som kan underlätta situationen är det investeringsstöd för äldreboenden på 150 miljoner för i år som riksdagen beslutat om, säger Madeleine Harby Samuelsson som är statssekreterare på Socialdepartementet.

– Vi menar att det här är ett mycket konkret steg att vi nu har det här investeringsstödet. Därmed kan vi öka antalet boenden och ge fler möjlighet att få ett adekvat boende när personen med demens är i det skedet att de behöver ett särskilt boende.

I dag är omkring 160 000 personer demenssjuka i Sverige. Om 15 år beräknas de vara 250 000. Professor Bengt Winblad vid Minneskliniken vid Karolinska universitetssjukhuset lyfter i en internationell studie fram att det behövs en samordnad europeisk plan för demensvården de kommande tio åren.

Sjuksköterskan Kajsa Slorfelt håller med om att ökningen av antalet demenssjuka kommer ställa en rad krav på samhället. En av utmaningarna är personalbristen, menar hon.

– Vi måste locka människor till att jobba inom vården. Det är ett roligt jobb, säger Kajsa Slorfelt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista