Infrastrukturminister Anna Johansson (S) Foto: Henrik Montgomery/TT.
Foto: Henrik Montgomery/TT.

Anna Johansson (S) tillbakavisar uppgifter om klimatrapport

Anna Johansson (S) tillbakavisar uppgifter om klimatrapport
4:30 min

Enligt uppgifter Ekot tagit del av beordrade Näringsdepartementet att Trafikverket skulle avbryta arbetet med en klimatrapport. Något infrastrukturministern tillbakavisar.

– Jag skulle vilja påstå att de uppgifterna inte stämmer, säger Anna Johansson (S) om Ekots uppgifter att det var på "tydliga direktiv" från Näringsdepartementet som Trafikverket avbröt arbetet med klimatrapporten. 

– Jag har entydiga uppgifter från både Trafikverket och tjänstemännen på näringsdepartementet att några sådana direktiv inte har lämnats, säger Anna Johansson. 

Vad tänker du om kritiken från många remissinstanser om att Trafikverket i det inriktningsunderlag ni fått från myndigheten inte lägger tillräckligt fokus på klimatfrågan?

–  Den här formsaken är verkligen en storm i ett vattenglas. Jag skulle önska att vi istället fokuserade på vilka åtgärder som behövs för att nå våra klimatmål. 

Jo, men det är ju just det som den här klimatrapporten som nu inte är med i inriktningsunderlaget fokuserar på. Är inte det relevant då?

– Jag tar inte ställning till vilka underlag Trafikverket har med i sina svar till regeringen. Jag säger att det finns olika sätt att se på vilka åtgärder som är mest verkningsfulla. Vi kommer att ha med både Trafikverkets underlag men självklart också remissvaren i vårt fortsatta arbete. Men det här är inte en fråga där det finns en sanning och ett svar.  

Klimatrapporten är tydlig med att bilåkandet måste minska om vi ska nå klimatmålen. Är det en självklarhet också för dig?

– För mig är det en självklarhet att vår negativa klimat- och miljöpåverkan måste minska, säger infrastrukturminister Anna Johansson (S). 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".