Läget i tältlägret har förvärrats på grund av regn och kyla
1 av 2
Läget i tältlägret har förvärrats på grund av regn och kyla. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio
EU:s flyktingkommissionär Dimitris Avramopoulos på besök i lägret i Idomeni.
2 av 2
EU:s flyktingkommissionär Dimitris Avramopoulos på besök i lägret i Idomeni. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio

Tålamodet tryter i Grekland – vädjar till EU om hjälp

1:42 min

Efter gårdagens dramatiska scener när hundratals människor tog sig över den stängda gränsen mellan Grekland och Makedonien uppmanade i dag EU:s flyktingkommissionär Europas länder att ta sig samman för att lösa flyktingkrisen.

På ett besök i tältlägret i norra Grekland kallade kommissionären, Dimitris Avramopoulos, läget för tragiskt och dramatiskt och sa att unionens gemensamma värden nu står på spel.

– Jag vill i dag, härifrån Idomeni, sända ett budskap till Europa, sa Avramopoulos där han stod i lervällingen ett par hundra meter från taggtråden som nu skiljer Grekland från Makedonien.

– Nu är tiden inne för att visa solidaritet och för att ta ansvar. Våra europeiska värden står på spel, det är tydligt här i Idomeni, sa Avramopoulos till en publik av journalister och lägerinvånare.

För en dryg vecka sedan stängdes vägen norrut för flyktingar och migranter helt men över 10 000 människor har valt att stanna kvar i hopp om att gränsen åter ska öppnas. Läget har förvärrats av regn och kyla, de flesta bor i små enkla tält.

I går tog tålamodet slut och omkring tusen personer lämnade tältlägret till fots för att finna en obevakad gränsövergång till Makedonien.

De flesta stoppades av polis och militär och har nu sänts tillbaka till lägret. Mohammed från Damaskus säger att de blev slagna när de greps.

– De slog mig här och här och här, säger Mohammed och pekar på olika ställen på kroppen.

Gårdagens uttåg ur lägret startade efter att flygblad spridits med falsk information om att det nu fanns en ny möjlighet att ta sig vidare norrut i Europa. Greklands regering uppmanade i dag människor att inte låta sig luras av människosmugglare och att i stället ta sig till de nyuppförda läger runt om i Grekland där förhållandena är bättre.

Efter att flera länder norrut stängt sina gränser för flyktingar och migranter är nu över 44 000 människor fast i Grekland. EU:s flyktingkommissionär Dimitris Avramopoulos sade att det omfördelningsprogram som EU-länderna kom överens om i höstas måste komma igång med målet att omfördela 6 000 personer från Grekland per månad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista