Göteborgs stad ållerpresskonferens.
Göteborgs Stad håller presskonferens om arbetet mot våldsbejakande extremism. Foto: Frida Winter/TT.

Vit makt-rörelser ökar i Göteborg

Situationen i Göteborg ska kartläggas
2:03 min

En ökad aktivitet från vit makt-organisationer som med olika aktioner och flygblad på skolor bland annat försöker rekrytera ungdomar i förorter och kranskommuner skapar oro.

– Det vi hör talas om är att det dyker upp i vissa bostadsområden och kranskommuner, personer som öppet vill informera om de här rörelserna som tydligt vänder sig till ungdomar och yngre individer, säger Zan Jankovski samordnare mot våldsbejakande extremism i Göteborg.

Göteborg har historiskt sett varit ett starkt fäste för högerextrema rörelser och den ökade aktiviteten som nu syns är kraftfullare än i övriga landet.

Det säger Christer Mattson som är föreståndare på Segerstedt-institutet vid Göteborgs universitet och som jobbar mot rasistiska och våldsutövande subkulturer.

Det är i flera stadsdelar och kranskommuner som rörelserna syns och vit makt-organisationerna har bytt taktik i sitt arbete med mer sociala aktiviteter.

Exempel på det är soppkök för utsatta svenskar i centrala i Göteborg, studiecirklar, kampaftnar och en aktion i Kungälv där Nordiska motståndsrörelsen gick in och agerade trygghetsvärdar en simhall.

– De är mer aktiva nu och de har bytt taktik och de försöker utnyttja den situation som finns i Europa och Sverige med ökade migrationsströmmar och annat för sina politiska syften, säger Teodor Smedius som är lokalpolisområdeschef i Kungälv - Ale.

Arbetet som ska ge en mer fördjupad bild av situationen kring vit makt- miljöer i Göteborgsområdet drar igång i slutet av mars.

Kommunen ska samarbeta med bland andra Segerstedt-institutet och stiftelsen Expo och resultatet kommer att ligga till grund för kommunens fortsatta arbetet mot våldbejakande extremism.

– Det är självklart väldigt allvarligt och vårt arbete är att arbeta mot att ungdomar dras in i de här miljöerna oavsett om det handlar om vit makt eller jihadistiska miljöer och ur det perspektivet är det naturligtvis bekymmersamt att den här typen av krafter börjar syna och bli mer aktiva säger Zan Jankovski.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".