Tyska kärnkraftverk
Kärnkraftverken Neckarwestheim, Biblis, Brunsbüttel och Isar I i Tyskland. Foto: AP

Vattenfall kräver miljardbelopp för att avveckla sin kärnkraft i Tyskland

1:25 min

Vattenfall och ytterligare två kärnkraftbolag i Tyskland kräver miljardbelopp i skadestånd för beslutet att tidigarelägga avvecklingen av kärnkraft. Under tisdagen inleddes prövningen av deras begäran.

Domaren inledde förhandlingarna med att redogöra för kärnenergins, som han uttryckte det, omväxlande öde i Tyskland. Sedan det ursprungliga beslutet om avveckling för 14 år sedan har det skett flera plötsliga skiften.

Det senaste och som nu är föremål för energibolagens klagan är det definitiva avvecklingsbeslutet som förbundskansler Merkel fattade 2011 som en reaktion på kärnkraftolyckan i japanska Fukushima tidigare samma år.

År 2022 ska de åtta kärnkraftverk som fortfarande är i bruk stängas för gott. För de kostnader och förlorade intäkter som beslutet innebär begär Vattenfall, Eon och RWE skadestånd på uppemot 20 miljarder euro. Företagen hävdar att den tyska staten bryter mot grundlagsfäst egendomsrätt och näringsfrihet, och betraktar avvecklingsbeslutet som en illegal expropriering.

Regeringen lutar sig också mot grundlagen och plikten att värna medborgarnas säkerhet.

Energijättarnas kritiker hävdar att kraftbolagen, som åtnjutit statliga subventioner och gjort stora förtjänster har haft god tid på sig att lägga undan reserver för avvecklingen.

Förhandlingen rör själva principen, om energibolagen har laglig grund för sina skadeståndskrav. Dom väntas om några månader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista