Centralbankschefen Atiur Rahman avgick under tisdagen.
Centralbankschefen Atiur Rahman avgick under tisdagen. Foto: AP, Claudio Bresciani / TT

I Bangladesh avgår landets centralbankschef efter miljonstöld

0:53 min

I Bangladesh avgick i dag landets centralbankschef. Atiur Rahman tog på sig ansvaret för att banken drabbats av en av historiens mest omfattande stölder.

Över 100 miljoner dollar, det vill säga mer än motsvarande 800 miljoner kronor, försvann i februari från centralbankens dollarkonto hos den amerikanska centralbanken Federal Reserve.

Pengarna studsade mellan olika konton, innan de slutligen landade på konton hos spelkasinon i Filipinerna samt hos ett antal konton i Sri Lanka.

Det är oklart om det var ett rent cyberbrott, eller om någon av bankens anställda har varit inblandad på något sätt.

Centralbankschefen Atiur Rahman sa i dag, att han avgår frivilligt. Men både Bangladeshs premiärminister och finansminister var i går mycket upprörda över att ingen av dem informerats om jättestölden från centralbanken, förrän det gått nästan en månad.

Myndigheterna i både Filipinerna och Sri Lanka har ombetts frysa pengarna på kontona där pengarna landat, men det är oklart om det har hunnits med i tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista