Vladimir Putin och Bashar al-Assad. Foto:  Foto: Rob Keeris/TT, AP
Vladimir Putin och Bashar al-Assad. Foto: Foto: Rob Keeris/TT, AP

Kommentarer efter Putins utspel om tillbakadragande i Syrien

1:49 min

Rysk tv har i dag visat bilder på ryska stridsplan på väg hem från Syrien efter en intervention som i ryska medier beskrivs som en seger. Putins oväntade utspel i går kväll har under dagen mottagits försiktigt positivt.

Utspelet handlar om att Ryssland delvis ska dra sig tillbaka från Syrien, eftersom uppdraget nu är slutfört, som Putin sade.

EU, Frankrike, FN:s medlare Staffan De Mistura, humanitära hjälporganisationer och även Syriens allierade Iran har alla uttryckt sig försiktigt optimistiskt om Rysslands överraskande trupptillbakadragande.

Kommentarerna har gått ut på följande: Varje nedtrappning av konflikten bör uppmuntras, detta ger förnyat hopp, ett viktigt steg som kan ha avgörande betydelse.

De första skeptiska reaktionerna har övergått i optimism blandat med fortsatta spekulationer om Rysslands syfte. Är det så enkelt att den ryska militära inblandningen har räddat Assad-regimen undan kollaps och att Putin därför kan kosta på sig att ta ett steg tillbaka och kliva in i rollen som den värdige statsmannen som skapar förutsättningar för fred? Eller kom tillbakadragandet som en överraskning även för Damaskus? Har Putin övergivit Assad? Är detta Rysslands sätt att bestraffa Assadregimens kaxighet och tvinga dem till eftergifter vid förhandlingsbordet?

Det enda som de flesta bedömare är överens om är att detta ökar pressen på den syriska regimen.

Men Ryssland behåller sin flygbas och sin flottbas i Syrien. Det ryska frösvarasministeriet meddelade i dag att flygbombningarna inte kommer att upphöra och libanesiska Hizbollahs tv-kanal rapporterade att ryska stridsflyg i dag har backat upp syriska trupper i strider mot IS utanför den legendariska ruinstaden Palmyra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista